Αναταράξεις στην αγορά ομολόγων και αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ προκαλούν τόσο η πολιτική αυξήσεων επιτοκίων της Fed όσο και η συγκρουσιακή στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ, που συνεπάγεται ότι το δόγμα Τραμπ έχει πραγματικό οικονομικό κόστος για τη χώρα.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, οι κυβερνήσεις αρκετών οικονομιών έχουν αρχίσει να γυρίζουν την πλάτη στο αμερικανικό χρέος. Αν και η τάση είναι προς το παρόν συγκρατημένη, αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να ενταθεί τους επόμενους μήνες, ειδικά εάν κλιμακωθούν οι εμπορικές αντιπαραθέσεις. Κρίσιμη θα είναι η στάση της Κίνας, του μεγαλύτερου- με διαφορά- πιστωτή των ΗΠΑ.
Αναλυτές προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι το Πεκίνο έχει στα χέρια του ένα πανίσχυρο όπλο: αμερικανικά ομόλογα αξίας σχεδόν 1,2 τρισ. δολαρίων. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η φημολογία και μόνο για την πρόθεση των Κινέζων να πουλήσουν αμερικανικό χρέος, στρεφόμενοι σε άλλο ενεργητικό, πυροδότησε άλμα στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Οι πιέσεις- σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία η FED προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων- σημαίνουν αισθητή αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ στις αγορές.
Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τον Απρίλιο η συνολική έκθεση των ξένων κυβερνήσεων σε αμερικανικό χρέος μειώθηκε κατά περίπου 10 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το ποσό είναι πολύ μικρό, αλλά ίσως αποδειχθεί αποκαλυπτικό μίας τάσης, που θα έχει διάρκεια, προειδοποιεί μερίδα αναλυτών, εν μέσω πολλαπλών μετώπων των ΗΠΑ με τους Κινέζους, τους Ευρωπαίους και τους Ρώσους.
Η Ρωσία έβαλε βαθύ μαχαίρι στις τοποθέτησεις. Η έκθεσή της στα τέλη Απριλίου ήταν 48,7 δισ. δολάρια στα τέλη Απριλίου έναντι 96,1 δισ. δολαρίων ένα μήνα νωρίτερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις της Ρωσίας σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα είχαν φτάσει στο απόγειό τους τον Μάιο του 2017, ανερχόμενες στα 108,7 δισ. δολάρια.
Η Κίνα περιόρισε την έκθεσή της κατά 5,8 δισ. στα 1,18 τρισ. δολάρια, ενώ και η Ιαπωνία, δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής, μείωσε τις τοποθετήσεις κατά 12,3 δισ. δολ. στα 1,03 τρισ. δολάρια. Την έκθεσή τους φρόντισαν επίσης να μειώσουν η Ιρλανδία, η Βρετανία και η Ελβετία.
Συνολικά οι ξένοι επενδυτές έχουν στα χέρια τους αμερικανικά κρατικά ομόλογα ύψους 6,17 τρισ. δολαρίων επί συνόλου 14,84 τρισ. δολαρίων.