Σε λίγη ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, παρουσία των πρωθυπουργών θα γράψουν μια νέα σελίδα στην ταραγμένη ιστορία των χωρών και των Βαλκανίων, υπογράφοντας τη συμφωνία για το ονοματολογικό, θέτοντας πλέον στο παρελθόν διαφορές και αντιπαλότητες και επιχειρώντας να οικοδομήσουν μια νέα σχέση, εν μέσω κλιμακούμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού NATO-Ρωσίας.
Στην Ελλάδα οι αντιδράσεις και η αντιπαράθεση κλιμακώθηκαν χθες, με την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης, η οποία οδήγησε στην απώλεια ενός βουλευτή από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία αριθμεί πλέον 153 βουλευτές.
Εντύπωση προκάλεσε όμως η δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, της ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου επίθεσης στη Βουλή από Τάγματα Εφόδου της Χρυσγής Αυγής, με εμπλοκή βουλευτών του κόμματος, σε συνέχεια -μάλιστα- των δηλώσεων Μπαρμπαρούση.
Έντονες και πολύπλευρες είναι οι αντιδράσεις και στην πΓΔΜ, όπου το αντιπολιτευόμενο υπερεθνικιστικό VMRO κυκλοφορεί αφίσες που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό προδότη, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει απριόρι ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία.
Οι αντιδράσεις, ωστόσο, μπορεί να εστιάζονται στη συμφωνία, δεν έχουν όμως πάντα ως αφετηρία το εσωτερικό των χωρών, καθώς η επίλυση του ονοματολογικού επαναφέρει την πΓΔΜ σε ευρωατλαντική τροχιά, επαναπροσδιορίζοντας καίρια την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, μεταξύ NATO-ΕΕ και Ρωσίας.
Οι εντάσεις μπορούν, μάλιστα, να χαρακτηριστούν και ελεγχόμενες αν συγκριθούν με ην απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, όταν αυτό βρισκόταν σε μεταβατική περίοδο, τις εντάσεις στην Κροατία, τη Μολδαβία και άλλες βαλκανικές χώρες.
Το τελετουργικό
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την αναπληρώτρια γ.γ. του ΟΗΕ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ροζμαρί Ντι Κάρλο.
Εκ μέρους της ΠΓΔΜ, το «παρών» θα δώσει ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα.
Εκεί θα πραγματοποιηθεί η τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς. Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.
Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα Ε.Ε.
Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς περίπου 170 δημοσιογράφοι έχουν διαπιστευτεί, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την πΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.