Την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εισβολής στη Βουλή από ακροδεξιές οργανώσεις και τη Χρυσή Αυγή κατήγγειλε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου το σχέδιο θα υλοποιούσαν τα Τάγματα Εφόδου που αποδεδειγμένα έχει η Χρυσή Αυγή, ενώ υπήρχε -σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Βούτση- εμπλοκή βουλευτών και στελεχών της.
Στο σχέδιο αυτό, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, εντάσσονται όσα είπε ο βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης την Παρασκευή. Το σχέδιο κατά τις ίδιες πηγές συνεχίστηκε και το Σάββατο, με επίθεση κατά της Βουλής, η οποία εξελίχθηκε, για περισσότερο από τρεις ώρες, σε όλες τις εισόδους, με καδρόνια, πέτρες και σπασμένα μάρμαρα από τα Τάγματα Εφόδου. Τα επεισόδια αυτά, αντιμετώπισε η Φρουρά της Βουλής με διμοιρίες των ΜΑΤ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Συμπλήρωσαν επίσης πως ήταν γνωστό στα κόμματα από την περασμένη Πέμπτη ότι επίκειτο επίθεση σε βάρος της Βουλής, και γι’ αυτό καταβλήθηκε προσπάθεια η συνεδρίαση επί της πρότασης δυσπιστίας το Σάββατο να μην «τραβήξει» μέχρι τα μεσάνυχτα, αν και «δεν συνέβαλαν όλοι», όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Κατά τις ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές, χρειάστηκε η παρέμβαση της Φρουράς ώστε να διασωθεί από φασιστικά στοιχεία Τυνήσιος μετανάστης, που την τελευταία στιγμή γλίτωσε από τα χέρια τους.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η ομιλία του Κ. Μπαρμπαρούση έγινε από κείμενο και με την παρουσία πολλών μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, που προσήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα που θα την εκφωνούσε ο βουλευτής.
Οι κοινοβουλευτικοί κύκλοι εκτιμούν πως αν η Βουλή δεν χειριζόταν τα όσα είπε ο βουλευτής, με τον τρόπο που τα χειρίστηκε, τότε ίσως τα επεισόδια να ήταν ακόμη μεγαλύτερα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στον σχεδιασμό κλιμάκωσης των επιθέσεων στη Βουλή, εντάσσεται και η δημοσιοποίηση των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, που τα τελευταία 24ωρα «βομβαρδίζονται» από πολυάριθμες ανώνυμες κλήσεις.
Το σκηνικό αυτό παραπέμπει σε οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης, το οποίο δεν περιορίζεται σε κινήσεις υψηλού συμβολισμού αλλά τις χρησιμοποιεί εμπρηστικά με στόχο να δώσει στίγμα κατάρρευσης των θεσμών να να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε έκτροπα.
Το σενάριο της προσπάθειας αποσταθεροποίησης με αιχμή του δόρατος την ακροδεξιά και Δούρειο Ίππο την πρόταση μομφής ανέδειξε από την Παρασκευή το Crisis Monitor, εστιάζοντας στο ενδεχόμενο πρόκλησης πολικο-κοινωνικών αναταραχών στο δημοσίευμα με τίτλο “Αν ο Μητσοτάκης χάσει τον έλεγχο…”
Σε αυτή τη φάση οι επιπτώσεις μιας γενικευμένης πολιτικο-κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα, επ αφορμής του Σκοπιανού, δεν είναι διακριτές με γυμνό μάτι, με την προσθήκη όμως γεωπολιτικών και γεωοικονομικών φίλτρων η εικόνα καθαρίζει αρκετά ώστε να διακρίνεται το διακύβευμα. Η άνοδος της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ανάδειξη ευρωφοβικών αποσχιστικών τάσεων αποτελούν εγνωσμένους κινδύνους, ενώ η διασύνδεση της πολιτκής σταθερότητας με την οικονομική ανάπτυξη είναι επίσης παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί από κόμματα εξουσίας.
Στο παρελθόν η Ελλάδα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, όταν η πολιτική έμοιαζε να επιχειρεί την αποσταθεροποίηση της ΕΕ, κάτι που συνέβη και στην Ιταλία, αποδεικνύοντας πως οι εξάρσεις δεν είναι προβλέψιμες και πως η χαλιναγώγηση παθών είναι στοίχημα υψηλού ρίσκου, όχι μόνο για τις ηγεσίες και τις ελίτ αλλά και για τις κοινωνίες των χωρών.