Σοβαρό πλήγμα έχει δεχθεί το διεθνές προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη επ αφορμής της σκληρής γραμμής που επέλεξε στο Μακεδονικό, που οδήγησε στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, τόσο αυτόνομα, όσο και σε αντιδιαστολή με τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που αναμένεται ότι θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στη Νέα Δημοκρατία.
Μπαράζ δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο πλέκει το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα με το Foreign Policy να τον προτείνει για όσκαρ και τη Washington Post να ζητά στήριξη των “φιλειρηνιστών”, ενώ την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται ακροδεξιός, λαϊκιστής και “ορμπανικός” από τα γερμανικά media.
Πολιτικά η αναπόφευκτη αυτή σύγκριση και το γεγονός ότι ο Κυριακος Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται λαϊκιστής και τοποθετείται στη συνομοταξία του Βίκτορ Ορμπάν, στερούν από τη Νέα Δημοκρατία ένα παραδοσιακά προνομιακό πεδίο, αυτό τον Βρυξελλών, στο οποίο αναβαθμίζεται ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα περιστατικά αυτά αποτελούν την πρώτη αντανάκλαση της επιχειρούμενης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα δρουν τροχιοδεικτικά για τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά η DW, το περιοδικό Focus καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη “Λαϊκισμό που προσιδιάζει στον Ούγγρο πρωθυπουργό”.
Η συνεχιζόμενη και σήμερα συζήτηση στη Βουλή με αφορμή το ονοματολογικό και η απειλή ότι θα βγουν στη φόρα απόρρητες πληροφορίες για χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων επί του θέματος παρακολουθούνται στενά σε επίπεδο ειδησεογραφίας από τα γερμανικά ΜΜΕ. Και ιδιαίτερα η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το «χειρόφρενο» που τράβηξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Το όνομα του Βίκτορ Όρμπαν εμφανίζεται σε διαδικτυακό δημοσίευμα του περιοδικού Focus σε αναφορά με τη στάση προέδρου της Ν.Δ. στο ονοματολογικό. Στο άρθρο ο ανταποκριτής κάνει σύντομο απολογισμό της συνολικής κατάστασης στη χώρα παίρνοντας αφορμή από την πραγματικότητα στα νοσοκομεία, στέκεται όμως στη συζήτηση στη Βουλή. «Οι συζητήσεις δεν αφορούν όπως παλαιότερα στην οικονομία» σημειώνει.
«Μετά από 8 χρόνια η κρίση αποτελεί περιθωριακό σημείο, η διαμάχη για το ονοματολογικό είναι πιο σημαντική. Ο Τσίπρας μαζί με τον ομόλογό του Ζάεφ θέλουν μονομιάς να τερματίσουν την ερχόμενη Κυριακή μια διένεξη 27 ολόκληρων χρόνων. Το περιεχόμενο της συμφωνίας προκάλεσε την παρέμβαση της Ν.Δ. Σε στιλ Βίκτορ Όρμπαν ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλυψε λαϊκιστικά θέματα για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Για να συζητηθεί έπρεπε να συντομευτεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο»
επισημαίνει ο σχολιαστής αναφέροντας επίσης το επεισόδιο Μπαρμπαρούση και την καταδίωξη του εκτός της Χρυσής Αυγής πλέον βουλευτή.
Στη στήλη του στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Zeit ο Μίχαελ Τούμαν εκθειάζει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό.
«Μας διδάσκει δύο τινά, αφενός ότι τα ντιλ που δεν ακολουθούν την αρχή της απειλής είναι πιθανά ακόμη και στον αιώνα του Τραμπ. Αφετέρου, θα μπορούσαν οι σοσιαλδημοκράτες που πανευρωπαϊκά έχουν πέσει σε μόνιμη κατάθλιψη να αισθάνονται κάπως υπερήφανοι που ένας εξ αυτών ο Ζόραν Ζάεφ και ο Τσίπρας μετά την Οδύσσεια του Αλέξη ´σοσιαλδημοκρατικοποιείται`. Οι προκάτοχοί τους ήταν ένας διεφθαρμένος εθνικιστής στα Σκόπια και ένας λαϊκιστής Σαμαράς στην Αθήνα». Και ο σχολιαστής συνεχίζει: «Για την Αθήνα είναι πολύ σημαντικό να αποβάλει την εικόνα του ταραχοποιού που μπλοκάρει ένα μικρό κράτος. Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι κάποτε ίσως χρειαστεί την αλληλεγγύη των μεγάλων εταίρων του. Οι Έλληνες νοιώθουν κάθε εβδομάδα, πόσο μεταβάλλεται η στρατηγική κατάσταση στο Αιγαίο»
Από την άλλη πλευρά η Washington Post στηρίζει τη συμφωνία και τον Αλέξη Τσίπρα, στιγματίζοντας -επίσης- ως λαϊκιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας σε διεθνή εκστρατεία υποστήριξης των τους «ειρηνοποιών» σε Ελλάδα και πΓΔΜ.
«Αν αυτός ο πολυαναμενόμενος συμβιβασμός θυσιαστεί στον βωμό του εθνικισμού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων, τότε θα είναι μια θλιβερή εξέλιξη για την διπλωματία και μια χαμένη ευκαιρία για την οποία και οι δύο χώρες ίσως μετανιώσουν πολύ σύντομα»
προσθέτει το δημοσίευμα.
Κατά την αμερικανική εφημερίδα,
«η αλλαγή της ονομασίας πιστώνεται στους δύο ηγέτες, που επέμειναν στις διαπραγματεύσεις παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις και το υπερβολικό βάρος της ιστορίας» ενώ η εκτίμηση είναι πως «και τα δύο έθνη θα βγουν ωφελημένα από την συμφωνία».
Τέλος το έγκυρο διεθνές περιοδικό Foreign Policy που ειδικεύεται στη διπλωματία, προτείνει τον Αλέξη Τσίπρα για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης με αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην πραγματικότητα δεν επιλύει μόνο το ονοματολογικό αλλά θεμελιώνει διεθνή πρακτική για την επίλυση τέτοιου είδους διαφορών:
Στην πραγματικότητα, η συμφωνία επιτυγχάνει πολύ περισσότερα. Δημιουργεί ένα πρότυπο για την αντιμετώπιση θεμάτων ταυτότητας που οδηγούν σε συγκρούσεις, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί σαφή επίπληξη στη Ρωσία και στους λαϊκιστές που υποστηρίζει στην Ευρώπη (Ορμπάν, Πέντε Αστέρες), η συμφωνία δίνει έγκαιρα ώθηση εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο το δυτικό σχέδιο για τα Βαλκάνια. Η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύσκολες αντιδράσεις από εθνικιστές και στις δύο χώρες, οι οποίοι επιτίθενται στους ηγέτες τους, τους οποίους χαρακτηρίζουν προδότες. Για να αποφευχθεί η κατάρρευση της συμφωνίας, είναι επιτακτικό να όχι μόνο να στηριχθούν ο Τσίπρας και ο Ζάιεφ αλλά να υπάρξει και παγκόσμια αναγνώριση”.
ενώ σε άλλο σημείο εξάρει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα στη βάση της αναγνώρισης της ιστορικής συγκυρίας:
Η διαμάχη για το όνομα είχε εξασθενήσει τόσο καιρό για τον απλό λόγο δεν αποτελούσε ουσιατικό πρόβλημα για το μεγαλύτερο από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, την Ελλάδα. Αυτό καθιστά το όραμα του Τσίπρα τόσο ασυνήθιστο. Σε αντίθεση με όλους σχεδόν τους προκάτοχους, ο Τσίπρας αντιλήφθηκε, πρώτον, το όφελος από την απαλλαγή της Ελλάδας από ένα περιττό βάρος στις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, ο Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία από την εκλογή του “ρεφορμιστή” ομόλογου στη Σκόπια, του Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είναι αποφασισμένος να πετύχει την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί και να προσελκύσει επενδύσεις.