Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής που υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης με αφορμή το Σκοπιανό, μετά από συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, διήρκεσε 38,5 ώρες και κατά την οποία μίλησαν 194 βουλευτές.
Κατά της πρότασης ψήφισαν 153 βουλευτές, υπέρ 127, ενώ υπέρ ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, διασπώντας το μέχρι πρότινος αρραγές κυβερνητικό μέτωπο, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του.
Η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί το δεύτερο stress test στο οποίο υποβλήθηκε διαδοχικά η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς είχε προηγηθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Μετά και από αυτό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, μεταβαίνει στις Πρέσπες όπου αύριο θα υπογράψει τη συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ.
Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με προσωπικές αναφορές, αιχμές και επίκληση προηγούμενων διαπραγματεύσεων, ενώ απείχε το ΚΚΕ και αποβλήθηκε η Χρυσή Αυγή, εξαιτίας του περιστατικού με τον διαγραφέντα -πλέον- Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, ο οποίος παραμένει καταζητούμενος με τη διαδικασία του αυτοφώρου κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία.
Πολιτικά η Νέα Δημοκρατία καταγράφει οφέλη στο εσωτερικό μέτωπο επιτυγχάνοντας να συσπειρώσει γύρω της τους διαφωνούντες με τη συμφωνία για το ονοματολογικό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτυγχάνει να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματος και να αποτρέψει την ανάπτυξη φυγόκεντρων τάσεων προς τα δεξιά. Τόσο η ΝΔ όσο και ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκαν όμως στο επίκεντρο διεθνών επικρίσεων για τη στάση που υιοθέτησαν, με τα media στη Γερμανία και τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαϊκιστή και εθνικιστή.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός αφού πιστοποίησε την εσωτερική του ενότητα κέρδισε έξι μήνες ηρεμίας, καθώς όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση δυσπιστίας για περίοδο έξι μηνών. Πολιτικά, η κυβέρνηση ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι σε εταίρους και συμμάχους, ενώ ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την κύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό, από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της συμφωνίας, στρέφοντας παράλληλα την πίεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τσίπρας: Καλή συμφωνία, υποκριτής ο Μητσοτάκης
Για συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, τόνισε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει αναφορά σε «Μακεδονικό» έθνος ή εθνότητα και εξαπέλυσε παράλληλα βολές στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτές οι ημέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές, με θετικές εξελίξεις που η χώρα περίμενε για χρόνια.
«Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης. Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Η Ελλάδα, διαφυλάττοντας τα εθνικά της συμφέροντα και την Ιστορία της, πρόσθεσε ακόμη ένα σύμμαχο στα Βαλκάνια».
Όπως είπε,
«ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα, η Ν.Δ. επέλεξε να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση του ισχυρότερου θεσμικού της όπλου, της πρότασης μομφής».
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι
«μας είπατε πως με αυτήν τη συμφωνία επιχειρούμε να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα Ιβανόφ, Γκρουεφκσι κ.α. λένε τα ίδια για τη δική τους πλευρά. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο».
Μητσοτάκης: Ρεσιτάλ υποκρισίας
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε εξάλλου πως, «και επειδή διαβάζω για νόμπελ ειρήνης, σας αξίζει νόμπελ πολιτικής απάτης». «Είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανή για τα πάντα», υπογράμμισε.
«Είναι η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»,
δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης από τη βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής.
«Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας, είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ»,
τόνισε και, απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, επεσήμανε:
«Ψηφίζοντας όχι βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. Εσείς θα φύγετε από την εξουσία, η συμφωνία που φέρατε θα είναι χωρίς επιστροφή».
Κοτζιάς: Δεν δώσαμε εθνότητα
Ο υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση ανέβασε τον πήχη, ενώ ανέδειξε έγγραφα βάσει των οποίων η ΝΔ είχε αποδεχθεί κατώτερου επιπέδου λύσεις.
«Εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε εθνότητα. Εσείς τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί η συμφωνία λέει ταυτότητα όχι εθνότητα» σημείωσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τόνισε πως «η άλλη πλευρά θα επικαλεστεί εσάς».
τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ συνέχισε λέγοτας
«Μαζί με ποιους σας φοβίζει το όνομα Βόρεια Μακεδονία; Αυτούς που κάνουν καριέρα και ξοδεύουν το ΑΕΠ μιας χώρας για αλυτρωτικά αγάλματα»,
Αναφερόμενος στις προτάσεις Νίμιτς, είπε πως ήταν οι εξής: Βαρντάρσκι Ματσεντόνια, Άνω Μακεδονία, Μακεδονία – Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία,
Κοινό μέτωπο Καραμανλή-Μπακογιάννη
Ουσιώδεις διαφορές διαπιστώνει το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μεταξύ της πολιτικής της κυβέρνησής του για το Σκοπιανό, και της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.
Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ΑΜΠΕ, από το γραφείο του κ. Καραμανλή επισημαίνονται τα εξής:
«Η ομιλία της κ. Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».