Το νομικό καθεστώς που διέπει την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό από τον Αλέξη Τσίπρα, πριν την κύρωσή της από τη Βουλή, αποκρυστάλλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Βουλή.
Οι επισημάνσεις της υπουργού Εργασίας υποδεικνύουν, επίσης, το ανοιχτό παράθυρο για περιορισμένης κλίμακας αναθεωρήσεις που δεν αφορούν την ουσία της συμφωνίας αλλά τη διαδικασία, απαντώντας εμμέσως, πλην σαφώς, στις τοποθετήσεις της Φώνης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένες τροποποιήσεις.
Η Έφη Αχτσιόγλου επικαλούμενη τη σύμβαση της Βιέννης απάντησε στον Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή της σύμβασης, όταν προβλέπεται ρητά διαδικασία κύρωσής της, δεν είναι νομικά δεσμευτική και ως εκ τούτου δεν γεννά τετελεσμένα.
«Κατανοώ την πολιτική σκοπιμότητα της επιχειρηματολογίας του κ. Βορίδη αλλά δεν μπορεί να ξεχνάμε βασικές αρχές του δικαίου, εκτός αν δεν το κάνει εσκεμμένα, οπότε θα πρέπει να ξεσκονίσει τις γνώσεις του στο διεθνές δίκαιο»,
είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι
«η σύμβαση της Βιέννης, που ορίζει το δίκαιο των διεθνών συνθηκών, ορίζει ότι διεθνής σύμβαση που προβλέπει διαδικασία κύρωσης καθίσταται διεθνώς δεσμευτική μόνο από την κύρωσή της σε διεθνές επίπεδο. Η σύμβαση μπορεί να περιέχει επιπλέον βήματα τα οποία πρέπει να εκπληρωθούν ώστε η διεθνής σύμβαση να τεθεί σε ισχύ και να παράγει έννομα αποτελέσματα. Μόνη η υπογραφή διεθνούς σύμβασης προ της κύρωσης της και της θέσης σε ισχύ, καθόλου δεν δεσμεύει τα μέρη ούτε δημιουργεί διεθνή ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης των όρων».
ενώ κατέληξε λέγοντας ότι
«Η ίδια η συμφωνία προβλέπει τα βήματα που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ και να παράξει έννομα αποτελέσματα διεθνώς. Προβλέπει ότι πρέπει να κυρωθεί στο κοινοβούλιο της γείτονας χώρας, προβλέπει ότι πρέπει στη συνέχεια να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και μετά να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια να γνωστοποιηθεί η αλληλουχία αυτή των πράξεων στον θεματοφύλακα της συμφωνίας, τον ΓΓ του ΟΗΕ. Μόνο τότε λέει ξεκάθαρα η συμφωνία στο άρθρο 20, παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα μας διεθνώς»
Η απάντηση αφορούσε προηγούμενη τοποθέτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος υποστήριξε ότι η υπογραφή της σύμβασης την καθιστά δεσμευτική και γεννά υποχρεώσεις από την πλευρά της Ελλάδας.