Τεκτονικές είναι αλλαγές που συντελούνται στο αμερικανικό τοπίο των media στις ΗΠΑ επ αφορμής της ολοκλήρωσης του mega deal εξαγοράς της Time Warner από την AT&T, διαδικασία που διήρκεσε αρκετά χρόνια.
Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δύο χρόνια από τότε που οι δύο εταιρίες συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δοθούν σκληρές μάχες με ρυθμιστικές αρχές και Δικαιοσύνη.
Το ύψος του deal υπερβαίνει τα 80 δισ. δολάρια, οδηγεί σε εκ βάθρων ανακατατάξεις στη μιντιακή σκηνή των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας παράλληλα και έντονες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο, που προειδοποιεί ότι η υπερβολική συγκέντρωση σε έναν τέτοιο χώρο θέτει σε κίνδυνο τον πλουραλισμό και δίνει σε λίγους ισχυρούς υπέρμετρη επιρροή στην κοινή γνώμη.
Πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, με το deal να έχει ανακοινωθεί, κατά της συγχώνευσης των δύο γιγάντων είχαν ταχθεί τόσο οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς όσο και ο σημερινός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έβαλε φρένο στη συμφωνία αμέσως μετά τις εκλογές. Αλλά πριν από λίγες ημέρες ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι αυτή μπορεί να προχωρήσει, καθώς η κυβέρνηση δεν διέθεσε επαρκείς αποδείξεις ότι ο «γάμος» θα πλήξει τους καταναλωτές.
Αποκτώντας τον έλεγχο της Time Warner η AT&T έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί με υπηρεσίες online streaming, όπως η Amazon και η Netflix. Υπό τη στέγη του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού και παρόχου συνδρομητικής τηλεόρασης των ΗΠΑ θα τεθούν δημοφιλείς παραγωγές όπως τα Game of Thrones και Wonder Woman, αλλά και το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. Δημιουργείται μία πανίσχυρη οντότητα με πρωταγωνιστικό ρόλο σε ψυχαγωγία, ενημέρωση και υπηρεσίες επικοινωνίας.
Αυτή είναι η τάση διεθνώς: δίκτυα, υπηρεσίες τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ίντερνετ και περιεχόμενο- όλα υπό την ίδια στέγη. Ωστόσο η τάση αυτή πυροδοτεί και ανησυχία για τον βαθμό επιρροής, που αποκτούν ορισμένοι οργανισμοί. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό η συγκέντρωση θα συνεχιστεί.