Τον κλοιό γύρω από τη διοίκηση της Folli Follie σφίγγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με δικαστικό αίτημα διενέργειας έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου καθώς, όπως επισημαίνει, η εταιρία δεν έχει ανταποκριθεί έως τώρα στις υποδείξεις για την παρροχή πρόσθετων στοιχείων.
Η κίνηση της ΕΚ να ζητήσει έκτακτο έλεγχο και να εκδώσει ανακοίνωση-καταπέλτη κατά της διοίκησης της εταιρίας, απαξιώνει το management απέναντι στους επενδυτές και αναμένεται να αποτελέσει όπλο στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν αλλαγή διοίκησης καθώς και των επενδυτών που θα προσφύγουν ζητώντας δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για τις ζημιές που έχουν υποστεί από την πτώση της μετοχής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚ, η εταιρία δεν έστειλε ποτέ τα στοιχεία που ζητήθηκαν και ειδικά αυτά που αφορούν τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στην περιοχή Ασία-Ειρηνικός, ενώ ακόμα και σήμερα, εβδομάδες αφ’ ότου ανέκυψε το θέμα
«δεν προκύπτει καμία διασφάλιση, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανάθεση της διενέργειας ελέγχου επί του συνόλου των οικονομικών καταστάσεων»
αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνει ότι γ
ι’ αυτό και αποφάσισε να καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση εκτάκτου ελέγχου.
Από τις εξελίξεις προκύπτει ότι η «καλή συνεργασία» της εισηγμένης εταιρείας με την εποπτική αρχή δεν φαίνεται να υπήρξε κατ’ ουσίαν ποτέ, καθώς από τις πρώτες επαφές και αιτήματα της ΕΚ προς την εταιρεία, το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες.
Εξελίξεις από διάφορα μέτωπα, με τελικό αποδέκτη ωστόσο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει και οδήγησαν τις αρχές στην απόφαση για διαχειριστικό έλεγχο. Για παράδειγμα, όταν μόλις προχθές, η Διοίκηση της ΕΚ παρέλαβε επιτέλους την υπογεγραμμένη σύμβαση μεταξύ της Folli Follie και της Ernst & Young, στελέχη της εποπτικής αρχής διατύπωσαν άμεσα επιφυλάξεις για το εάν το σχετικό κείμενο πληρούσε τις υποδείξεις που η εποπτική αρχή είχε θέσει.
Δυο ημέρες μετά οι επιφυλάξεις επιβεβαιώθηκαν κάτι που προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΚ, τα οποία ουσιαστικά έλαβαν -με μεγάλη καθυστέρηση- μία σύμβαση που δεν μπορούσε να λειτουργήσει στο πλαίσιο που απαιτούσαν οι συνθήκες αλλά και οι κανονισμοί λειτουργίας της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες (14/6), εξέπνευσε προθεσμία που είχε λάβει η Folli Follie προκειμένου να προσκομίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοιχεία σχετικά με τα ταμειακά της διαθέσιμα. Στα μέσα του προηγούμενου μήνα η εισηγμένη φέρεται να είχε ζητήσει παράταση από την ΕΚ για την προσκόμιση των στοιχείων αυτών. Μάλιστα οι τότε πληροφορίες έκαναν λόγο για αίτημα παράτασης έως τις 28/5. Το αίτημα δεν είχε γίνει δεκτό από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία
«Ο έλεγχος διατάσσεται, εάν πιθανολογούνται πράξεις που παραβιάζουν διατάξεις των νόμων ή του καταστατικού της εταιρίας ή αποφάσεις της γενικής συνέλευσης».
Το δικαστήριο αναθέτει τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου σε έναν τουλάχιστον ορκωτό ελεγκτή – λογιστή που είναι εγγεγραμμένος στο ειδικό μητρώο του άρθρου 13 του π.δ.226/1992 (ΦΕΚ 120 Α’). Στην απόφαση του δικαστηρίου ορίζεται ότι, η αμοιβή των ελεγκτών για τη διενέργεια του ελέγχου, θα καθορίζεται, μετά την ολοκλήρωσή του, από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και ότι θα καταβάλλεται από την εταιρεία στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος. Το δικαστήριο μπορεί να επιρρίψει στον αιτούντα το σύνολο ή μέρος της αμοιβής των ελεγκτών.
Το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις, ιδιαίτερα το μέγεθος της εταιρείας, τις καταγγελλόμενες πράξεις και τις αναμενόμενες ελεγκτικές εργασίες, μπορεί, αντί ορκωτών ελεγκτών – λογιστών, να διορίσει ως ελεγκτές λογιστές – φοροτεχνικούς α’ τάξης μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει και την αμοιβή των ελεγκτών αυτών, η οποία καταβάλλεται από την εταιρεία στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος μετά την ολοκλήρωσή του. Το δικαστήριο μπορεί να επιρρίψει στον αιτούντα το σύνολο ή μέρος της αμοιβής των ελεγκτών. Η αμοιβή υπόκειται σε αναθεώρηση μετά τη διενέργεια του ελέγχου, με αίτηση του ελεγκτή ή του βαρυνόμενου με την καταβολή της.