Δυναμική που υπό συνθήκες μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη και να προκαλέσει κλυδωνισμούς σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και εν τέλει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτύσσεται επ αφορμής της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ελλάδα για το Σκοπιανό, καθώς μπορεί η πρόταση μομφής να μην απειλεί ευθέως τη σταθερότητα της κυβέρνησης, ωστόσο καθίσταται μια ακόμη ισχυρή συνιστώσα της γεωπολιτικής διελκυστίνδας μεταξύ NATO και Ρωσίας.
Σε αυτή τη φάση οι επιπτώσεις μιας γενικευμένης πολιτικο-κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα, επ αφορμής του Σκοπιανού, δεν είναι διακριτές με γυμνό μάτι, με την προσθήκη όμως γεωπολιτικών και γεωοικονομικών φίλτρων η εικόνα καθαρίζει αρκετά ώστε να διακρίνεται το διακύβευμα. Η άνοδος της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ανάδειξη ευρωφοβικών αποσχιστικών τάσεων αποτελούν εγνωσμένους κινδύνους, ενώ η διασύνδεση της πολιτκής σταθερότητας με την οικονομική ανάπτυξη είναι επίσης παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί από κόμματα εξουσίας.
Στο παρελθόν η Ελλάδα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, όταν η πολιτική έμοιαζε να επιχειρεί την αποσταθεροποίηση της ΕΕ, κάτι που συνέβη και στην Ιταλία, αποδεικνύοντας πως οι εξάρσεις δεν είναι προβλέψιμες και πως η χαλιναγώγηση παθών είναι στοίχημα υψηλού ρίσκου, όχι μόνο για τις ηγεσίες και τις ελίτ αλλά και για τις κοινωνίες των χωρών.
Διαβάστε επίσης: Ακροδεξιά και fake news απειλούν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα
Η θέση και στάση που αναλαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα θέλοντας να διασφαλίσει τα νώτα της και να διατηρήσει συμπαγή τη Δεξιά πτέρυγα του κόμματος καρπούμενη και παράπλευρα οφέλη, οδηγεί σε συγχρωτισμό με ακροδεξιά στοιχεία στο εσωτερικό και δημιουργεί de facto συνδέσεις με αντίστοιχες τάσεις στο εξωτερικό, αποδυναμώνοντας το διεθνές προφίλ και τη θέση του κόμματος και των στελεχών της στο ΕΛΚ.
Δεν είναι τυχαίο ότι διεθνώς κατά της συμφωνίας με την πΓΔΜ, υιοθετώντας ενεργητική στάση, τάχθηκαν:
– ο ακροδεξιός Βίκτορ Ορμπάν, που βρίσκεται -πλέον- στον κύκλο επιρροής του Κρεμλίνου, σε κόντρα με την ΕΕ και εξαγοράζει media στην πΓΔΜ
– ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι του υπερεθνικιστικού VMRO, που επίσης έλκονται από τον Βλάντιμιρ Πούτιν
– ο Ταγίπ Ερντογάν που είχε εξ αρχής ταχθεί κατά της λύσης
Πιο μετριοπαθή στάση αλλά με διάθεση δημιουργίας προβλημάτων επέλεξε ο -επίσης φιλορώσος- πρόεδρος της Βουλγαρίας, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της χώρας.
Συνεπώς, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητήσει διεθνή στήριξη στις θέσεις του θα βρεθεί ανάμεσα στους παραπάνω πολιτικούς, κατατασσόμενος στην ίδια συνομοταξία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία.
Διαβάστε επίσης: Ακροδεξιά, Ρωσία και εκκλησία ναρκοθετούν τη λύση του Σκοπιανού (ξανά)
Το αυγό του φιδιού
Στο εσωτερικό μέτωπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, αρχικά, κερδίζουν πόντους καθώς αποτελούν τους φυσικούς πολιτικούς εκφραστές του γνήσιου λαϊκού-εθνικιστικού και παραδοασιακού συντηρητικού κόσμου. Παράλληλα όμως τοποθετείται στην προμετωπίδα ενός ετερόκλητου εθνικιστικού-λαϊκιστικού κινήματος μέσα στο οποίο εκδηλώνονται τάσεις που ταυτίζονται με τη Χρυσή Αυγή, ρωσόφιλα στοιχεία και αναδεικνύονται ευρωσκεπτικιστικές δυναμικές. Σε αυτούς τους παράγοντες πρέπει να προστεθεί και εθνικιστικό-εκκλησιαστικό στοιχείο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι δρα ως πολλαπλασιαστής ισχύος των ακραίων εκρήξεων, έχει αποδεδειγμένα επωάσει το αυγό του φιδιού και αναζητά τρόπο πολιτικής παρέμβασης.
Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Fake news, ακροδεξιά και Πούτιν απειλούν λύση και… Νέα Δημοκρατία
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι πιέσεις προς τον πρόεδρο της ΝΔ από τη βάση του κόμματος, που εκπροσωπείται μέσω συγκεκριμένων στελεχών, καθώς και πρωτοβουλίες από άλλους -συγγενείς- χώρους θα σπρώχνουν σε ανάληψη δράσης.
Ο συγκερασμός και η παράλληλη δράση δυνάμεων που μπορεί να βρίσκονται στον ηγετικό πυρήνα της ΝΔ αλλά κινούνται σε ομόκεντρους κύκλους, αποτελεί έναν κίνδυνο που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί. Αν δε η κρίσιμη μάζα αναπτύξει συγκρουσιακή δυναμική, εγκολπώνοντας ακροδεξιά στοιχεία, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση καθώς αν δεν ακολουθήσει το κύμα θα κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του κόμματος, όπως ακριβώς αναγκάστηκε να πράξει τώρα.
Διαβάστε επίσης: Ελληνικό “κοκτέιλ μολότοφ” με media-Ρωσία, Εκκλησία και ακροδεξιά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν αποτραβήχτηκε από τα συλλαλητήρια, σε δεύτερη φάση, δείχνοντας ότι δεν έχει πρόθεση τροφοδότησης κοινωνικής έντασης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, όπως έπραξε και με την κατάθεση της πρότασης μομφής μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμνεα. Ωστόσο, αυτά συμβαίνουν όσο ακόμα το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο και οι δυνάμεις που δρουν και επιδρούν καλύπτονται και εκτονώνονται στο πλαίσιο που δημιουργεί η ΝΔ.
Η δράση όμως εξωγενών παραγόντων, η κρισιμότητα των στιγμών και η γεωπολιτική αξία του Σκοπιανού για την επόμενη μέρα των Βαλκανίων, αποτελούν εγγύηση κλιμάκωσης διεργασιών και πιέσεων στο μαλακό υπογάστριο της κοινωνίας, οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν εκρήξεις που θα συμπαρασύρουν τους πολιτικούς εκφραστές των αντιδραστικών μηνυμάτων.
Το Σκοπιανό, όμως, δεν αποτελεί μόνο διμερές ζήτημα, αλλά βρίσκεται στον πυρήνα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού NATO-Ρωσίας για τον έλεγχο των δυτικών Βαλκανίων, ενώ και η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο και λόγο σε αυτό, τασσόμενη αναφανδόν με τη Συμμαχία, καθώς επιθυμεί τη χαλιναγώγηση του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Παράλληλα όμως, έντονη δράση και πολιτικο-κοινωνική παρέμβαση στην πΓΔΜ, την Αλβανία και το Κόσοβο έχει η Τουρκία, ακολουθώντας πολιτική αντίστοιχη με αυτή των αδελφών μουσουλμάνων, επιδιώκοντας τη διαμόρφωση ισχυρών ομάδων με πολιτική παρέμβαση και κοινωνική απήχηση. Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση, η τουρκική διπλωματία εκμεταλλεύεται την επιρροή της για να ανασχέσει την πρόοδο.