Το Αλβανικό σε τροχιά λύσης, λέει ο Κοτζιάς

Το Αλβανικό σε τροχιά λύσης, λέει ο Κοτζιάς

Τη χάραξη ΑΟΖ στο Ιόνιο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία θέτει ως επόμενο στόχο και μάλιστα άμεσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως δήλωσε από τη Μόσχα όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε δε ότι

«βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία»

και πρόσθεσε:

Διαφήμιση

«Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές»

Μάλιστα, αφού πρώτα απήγγειλε την κατακλείδα τους ποιήματος του Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους»,

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.

ο Ν. Κοτζιάς τόνισε:

«Εγώ είμαι ευτυχισμένος που λύνουμε προβλήματα αλλά κάποιοι επαγγελματίες προβλημάτων λένε τι θα κάνουμε τώρα χωρίς προβλήματα».

Με τον τρόπο αυτό ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα θα κλείσει τις εκκρεμότητες με τους γείτονές της για να διευκολύνει και να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξής τους στην Ευρώπη. Η θέση αυτή, αν και γνωστή, έχει αυξημένο ειδικό βάρος καθώς επαναδιατυπώθηκε από τη Ρωσία, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σρεγκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφραζε ανησυχίες για το ρόλο του NATO και έκανε λόγο για προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεων με την Ευρώπη.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ερωτηθείς για τη συμφωνία ο κ. Κοτζιάς είπε:

«Λύσαμε ένα πρόβλημα που τύποις αντιμετωπίζουμε 25 χρόνια αλλά στην ουσία υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Είναι κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να τσακωνόμαστε για τα ονόματα. Με αυτή τη συμφωνία τελειώσαμε τα προβλήματα αλυτρωτισμού που υπήρχαν»

Ως προς το Κυπριακό τόνισε

«ελπίζω να ξανανοίξουμε με σωστό τρόπο το Κυπριακό και να το κλείσουμε κι αυτό. Είναι πιο δύσκολο αυτό το πρόβλημα γιατί στα δύο άλλα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε»,

συμπλήρωσε για να προσθέσει ότι τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, η σταθερότητα στα Βαλκάνια θα βοηθήσει στην ανάπτυξη όλων.

Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι ο ίδιος έλεγε πάντα ότι η επίλυση πρέπει να γίνει χωρίς χρονοδιαγράμματα από έξω, και πρέπει να έχει υποστήριξη από τους δύο λαούς και να ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους. «Ελπίζω η συμφωνία να είναι τέτοια», σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.