Ψηφίζεται σήμερα στη βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έγκριση του πακέτου χρέους-μεταμνημονιακής εποπτείας από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Επικοινωνιακά η κυβέρνηση επωφελείται από την αλληλεπικάλυψη ζητημάτων, καθώς το Σκοπιανό έχει κυριαρχήσει στην ατζέντα, υποβαθμίζοντας τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, παρά τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις.
Από χθες το νομοσχέδιο συζητείται με τη μορφή του επείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η συζήτηση ξεκίνησε με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, τις οποίες στήριξε η αντιπολίτευση αλλά δεν έγιναν δεκτές απ’ την πλειοψηφία. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με το άρθρο 60 παρ. 5 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι δεν ισχύει η παύση ή ο περιορισμός της τοκογονίας αν απορριφθεί από τα δικαστήρια αίτηση υπαγωγής των οφειλών στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου ρύθμισης οφειλών δανείων στις τράπεζες. Επιπλέον, αντέδρασαν στο άρθρο 109, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση βάζει εγγύηση περιουσία που έχει υπαχθεί στο υπερταμείο, μεταξύ των οποίων και οι μετοχές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Τέλος, πρόβαλαν αντιρρήσεις και για το άρθρο που προβλέπει τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων σε ενιαίο λογαριασμό, από τους ΟΤΑ και τη Βουλή, σημειώνοντας ότι θίγεται η αυτοτέλειά τους. «Η κυβέρνηση έχει ζηλέψει και τις διομολογήσεις της Υψηλής Πύλης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών να τεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στη βούληση της κυβέρνησης.
Το ΚΚΕ χαρακτήρισε υποκριτική τη συζήτηση, επικαλούμενο σωρεία αντισυνταγματικών -όπως κατήγγειλε- διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.