Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Την ελπίδα να ανοίξει εκ νέου το Κυπριακό με σωστό τρόπο και να κλείσει, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Νίκος Κοτζιάς αφού ανακοίνωσε την επιτάχυνση της λύσης του αλβανικού, ανέδειξε το Κυπριακό, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις λόγω του σύνθετου χαρακτήρα του και των power politics της περιοχής.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε:

Διαφήμιση

“ελπίζω να ξαναανοίξει το Κυπριακό με σωστό τρόπο και να το κλείσουμε κι αυτό”

συμπληρώνοντας ότι:

“είναι πιο δύσκολο πρόβλημα, από τα δύο άλλα”

ξεκαθαρίζοντας ότι

Στα άλλα δύο (Σκοπιανό και ελληνοαλβανικές σχέσεις) είμασταν εμείς το μεγάλο κράτος και είχαμε τη βούληση

Με τον τρόπο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, καθιστά σαφές ότι το Κυπριακό αναβαθμίζεται στη διπλωματική ατζέντα με στόχο να ανοίξει σύντομα. Με δεδομένο μάλιστα ότι στην ακριβώς προηγούμενη φράση του ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε το αλβανικό σε τροχιά λύσης μέσα στο καλοκαίρι, τότε το Κυπριακό αναμένεται να επανέλθει από το Φθινόπωρο.

Τέλος, το γεγονός ότι επαναφέρει το Κυπριακό κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα αποτελεί ένδειξη του ρόλου που επιφυλάσσει η Ελλάδα για τη Ρωσία στο συγκεκριμένο μέτωπο. Όπερ σημαίνει ότι η ελληνική διπλωματία προβλέπει διατήρηση των ισχυρών δεσμών Τουρκίας-Ρωσίας και επιχειρεί να θέσει τη Μόσχα ως έναν από τους άτυπους διαμεσολαβητές στη διαδικασία.