Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Την ελπίδα να ανοίξει εκ νέου το Κυπριακό με σωστό τρόπο και να κλείσει, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Νίκος Κοτζιάς αφού ανακοίνωσε την επιτάχυνση της λύσης του αλβανικού, ανέδειξε το Κυπριακό, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις λόγω του σύνθετου χαρακτήρα του και των power politics της περιοχής.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε:

“ελπίζω να ξαναανοίξει το Κυπριακό με σωστό τρόπο και να το κλείσουμε κι αυτό”

συμπληρώνοντας ότι:

“είναι πιο δύσκολο πρόβλημα, από τα δύο άλλα”

ξεκαθαρίζοντας ότι

Στα άλλα δύο (Σκοπιανό και ελληνοαλβανικές σχέσεις) είμασταν εμείς το μεγάλο κράτος και είχαμε τη βούληση

Με τον τρόπο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, καθιστά σαφές ότι το Κυπριακό αναβαθμίζεται στη διπλωματική ατζέντα με στόχο να ανοίξει σύντομα. Με δεδομένο μάλιστα ότι στην ακριβώς προηγούμενη φράση του ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε το αλβανικό σε τροχιά λύσης μέσα στο καλοκαίρι, τότε το Κυπριακό αναμένεται να επανέλθει από το Φθινόπωρο.

Διαβάστε  Γιατί η Τουρκία αντιδρά στον αγωγό EastMed

Τέλος, το γεγονός ότι επαναφέρει το Κυπριακό κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα αποτελεί ένδειξη του ρόλου που επιφυλάσσει η Ελλάδα για τη Ρωσία στο συγκεκριμένο μέτωπο. Όπερ σημαίνει ότι η ελληνική διπλωματία προβλέπει διατήρηση των ισχυρών δεσμών Τουρκίας-Ρωσίας και επιχειρεί να θέσει τη Μόσχα ως έναν από τους άτυπους διαμεσολαβητές στη διαδικασία.

Διαβάστε  Μήνυμα Παυλόπουλου για ΑΟΖ στον Ερντογάν μέσω... Αιγύπτου

Διαφήμιση