Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις και βλέπει πληθωρισμό πάνω από στόχο

Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις και βλέπει πληθωρισμό πάνω από στόχο

Στην πεπατημένη κινήθηκε η απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 0,25%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, προκαλώντας -ωστόσο- ανησυχία με το σήμα που έδωσε για τέσσερις συνολικά αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Η δεύτερη, για το 2018, αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανεβάζει το ύψος του παρεμβατικού επιτοκίου στο 1,75-2%, ενώ παράλληλα στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανοιχτών Αγορών (FOMC) γίνεται λόγο για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους, έναντι τριών που προέβλεπαν στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

“Η επιτροπή αναμένει πως η περαιτέρω σταδιακή αύξηση του εύρους στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι συνεπής με τη βιώσιμη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, τις ισχυρές συνθήκες στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό κοντά στο επίπεδο-στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα”,

αναφέρει η FOMC.

Διαφήμιση

Οκτώ από τους 15 προέδρους περιφερειακών Fed που μετέχουν στην FOMC αναμένουν τώρα ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις στο σύνολο του έτους, έναντι 7 αξιωματούχων το Μάρτιο και 4 το Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον άλλες 3 φορές το επόμενο έτος και τουλάχιστον μία ακόμη το 2020, οδηγώντας το εύρος μεταξύ 3,25% και 3,5% έως τα τέλη του 2020.


Το νέο guidance για τα επιτόκια δείχνει πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μένει προσηλωμένη στο σχέδιό της να συνεχίσει την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων αφού φτάσουν στο επίπεδο που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι ούτε θα πυροδοτούν, ούτε θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ήτοι στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο. Δείχνει επίσης πως οι αξιωματούχοι θεωρούν πως το επίπεδο αυτό θα επιτευχθεί ελαφρώς νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναβάθμισαν ελαφρώς τις προβλέψεις τους για την οικονομία, αφού είχαν κάνει μεγαλύτερες αναθεωρήσεις προς τα πάνω το Μάρτιο και τον περασμένο Δεκέμβριο.


Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Fed το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% φέτος, από προγενέστερη πρόβλεψη 2,7%, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3,6% φέτος και στο 3,5% το επόμενο έτος, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για πτώση 3,8% και 3,6% αντίστοιχα. H Fed αναμένει επίσης αισθητά εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις απ’ ό,τι ανέμενε το Μάρτιο, τοποθετώντας τον στόχο για τον πληθωρισμό 2,1% φέτος και τον δομικό πληθωρισμό στο 2%, από 2% και 1,9% προηγουμένως.