Δύο όρους για την αποδοχή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ έθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην κυβέρνηση με επιστολή που απέστειλε.
Σύμφωνα με την Φώφη Γενημματά η συμφωνία μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν περιληφθούν στις τροποποιήσεις του Συντάγματος της πΓΔΜ τα νέα στοιχεία για τη γλώσσα και την εθνικότητα και εφόσον η επιστολή ένταξης στο NATO αποσταλεί μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να μη δημιουργούνται τετελεσμένα.
Πρακτικά, ο δεύτερος όρος καλύπτεται από τη ρήτρα αναστολής των διαδικασιών σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων, ενώ ο πρώτος είναι ανοιχτός, εφόσον διασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία για την αλλαγή του Συνράγματος της πΓΔΜ.
Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Γεννηματά έχει ως εξής:
«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.
Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.
Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:
·Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
·Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.
Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.
Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης».