Έκθεση που κρούει, για ακόμη μια φορά, τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική οικονομία εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια και ενστάσεις για τη φορολογική πολιτική και τη διόγκωση των δαπανών.
Σύμφωνα με το κλιμάκιο του ΔΝΤ η αύξηση του δημόσιου χρέους, ο κίνδυνος μιας πληθωριστικής «έκπληξης», οι διεθνείς προκλήσεις, η πιθανότητα μιας μελλοντικής ύφεσης και η ενίσχυση των παγκόσμιων ανισορροπιών, είναι μερικοί από τους κινδύνους, που ελλοχεύουν για την αμερικανική οικονομία.
Παράλληλα, στο κάδρο της κριτικής του Ταμείου εισέρχονται και οι πολιτικές των δαπανών, καθώς η αύξηση των τελευταίων δεν επιτρέπει τη μεγέθυνση των επενδυτικών πόρων.
Έτσι, προβλέπει τη δημιουργία ενός κενού επενδύσεων, ιδίως στον κλάδο των υποδομών, ο οποίος θα μπορούσε να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών πολιτών.
Πάντως, το ΔΝΤ θεωρεί ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η προοπτική της αμερικανικής οικονομίας είναι αρκετά θετική, με ισχυρή ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ως αποτέλεσμα, για το 2018 αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,9% και για το 2019 της τάξης του 2,7%.
Ωστόσο, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 1,9% του ΑΕΠ το 2020, καθώς «οι περικοπές φόρων και η αύξηση των δαπανών, εν μέσω ισχυρής ανάπτυξης, αυξάνουν το εύρος και το μέγεθος των μελλοντικών κινδύνων». Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται, καταλήγει το Ταμείο, τόσο το υψηλότερο δημόσιο χρέος όσο και η πιθανότητα επιστροφής στην ύφεση.