Σε πλήρη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το μηχανισμό μεταμνημονιακής εποπτείας και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να καταλήξει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ώστε αυτή εγκριθεί στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής, μαζί με το Σκοπιανό.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η Ελλάδα θα επιτύχει καθαρή έξοδο με εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, αποδεχόμενη όμως ισχυρό μηχανισμό μεταμνημονιακής εποπτείας, χωρίς όμως σύνδεσή με τα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Παράλληλα, η Ελλάδα θα αποδεχθεί σύνδεση των αποκρατικοποιήσεων με τη δεύτερη φάση ελάφρυνσης του χρέους καθώς και διατήρηση του ΤΧΣ ως μακρύ χέρι στις τράπεζες και ως παράγοντα στη δημιουργία της Bad Bank.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των θεσμών, ενώ η ΕΚΤ θα εκδώσει κοινά αποδεκτή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο επικεφαλής του Euroworking Group, Χανς Βίλπμπριφ, σε ενημέρωση του σε δημοσιογράφους διαβεβαίωσε ότι η ολική συμφωνία δεν θα γίνει όπως λένε διάφοροι απαισιόδοξοι τον Ιούλιο αλλά σίγουρα τον Ιούνιο.
Συγχρόνως δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με κάποιο τρόπο και αν δεν ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα τότε θα ενεργοποιήσει την διαδικασία του άρθρου 4 που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη του Ταμείου.
Ο ίδιος δηλώνει «λίγο ανήσυχος» για το πως θα αντιδράσουν οι αγορές αν δεν συμμετάσχει πλήρως το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Βίλμπριφ είπε πως η τελευταία δόση που θα πρέπει να αναμένει η Ελλάδα θα είναι γύρω στα 11- 12 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του «μαξιλαριού ρευστότητας» που θα επιτρέψει την ασφαλή έξοδο της χώρας στις αγορές δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα περάσει στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και όσον αφορά κατά πόσο μπορεί να ενεργοποιηθεί μία πιστοληπτική γραμμή για να θωρακίσει απόλυτα την ελληνική οικονομία στην έξοδο της από το μνημόνιο ο επικεφαλής του Euroworking Group είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να το ζητήσει και δεν βλέπει αυτό το ενδεχόμενο να γίνεται πραγματικότητα.
Οσον αφορά την μεταμνημονιακή εποχή τόνισε πως τρία είναι τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρώτον να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δεύτερον να διατηρήσει πειθαρχεία στα δημοσιονομικά της και τέλος η χώρα να μείνει πολιτικά σταθερή χωρίς να εννοεί να μην αλλάξει η κυβέρνηση. «Εννοώ να μην υπάρχει η πολιτική αστάθεια του 2015», είπε ο ίδιος και χαρακτήρισε το 2015 την χειρότερη χρονιά της ζωής του