Την Παρασκευή το πρωί συγκαλείται η Ολομέλεια της Βουλής ώστε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού του πΓΔΜ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, προσδιορίζοντας τον χαρακτήρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας σε ενημερωτικό, ενεργοποιώντας το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, ”
για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως” να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση”.
Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.
Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:
“H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.
Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας”.
Αντιδράσεις
Η ανακοίνωση -και μόνο- της συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της πΓΔΜ έχει προκαλέσει ήδη μπαράζ αντιδράσεων στο εσωτερικό και των δύο χωρών, πυροδοτώντας παράλληλα διεργασίες που φτάνουν ακόμα και σε σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Στην Αθήνα, η Νέα Δημοκρατία φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα κατατεθεί πριν από την ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή, που είναι προγραμματισμένη για αύριο.
Στα Σκόπια, ενδεικτικό της κλιμάκωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι η συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με τον πρόεδρο Γκιόγκι Ιβάνοφ διήρκησε μόλις δύο λεπτά, με τον δεύτερο να εκφράζει τη διαφωνία του με το πλαίσιο της συμφωνίας, και στη συνέχεια να γνωστοποιεί ότι θα απευθύνει διάγγελμα.