Προσπάθεια να αναστρέψει την κοινοβουλευτική διαδικασία και τον οδικό χάρτη υλοποίησης της συμφωνίας για το Σκοπιανό κάνει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας ώστε ο πρωθυπουργός να αναγκαστεί να λάβει έγκριση από τη Βουλή πριν την υπογραφή με τον Ζόραν Ζάεφ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού χθες διαφώνησε με τη συμφωνία και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην την υπογράψει, σήμερα ζητά να λάβει προέγκριση από το Βουλή με στόχο να επιταχύνει το ρήγμα στη συγκυβέρνηση και να αποφύγει τη μακρόσυρτη πολιτική διελκυστίνδα και τις διεθνείς πιέσεις που θα ασκηθούν.
Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει το εσωτερικό πλεονέκτημα που έχει κερδίσει και να διαχειριστεί τη ζημιά στις σχέσεις του με τους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας, η οποία προκύπτει από την εναντίωσή του στη συμφωνία που άπαντες χαιρέτισαν.
Ακολουθώντας τη στρατηγική αναστροφής της διαδικασίας ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να αντιστρέψει το ντεσαβαντάζ της απόρριψης της συμφωνίας, σε πλεονέκτημα της επίσπευσης των διαδικασιών εφαρμογής της, στα μάτια των ξένων, ενώ παράλληλα θα περάσει το προφιλ του σκληροπυρηνικού στην πατριωτική Δεξιά.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε εμμέσως πλην σαφώς αρνητικός, λέγοντας ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό που μου αναλογεί», σημείωσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε από χθες ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημομρατίας, έγινε δεκτός τελικά σήμερα και στη συζήτηση μπροστά στις κάμερες ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου ώστε η συμφωνία για το Μακεδονικό να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή πριν υπογραφεί από τον πρωθυπουργό.
Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, κατά την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «βαθιά προβληματική συμφωνία» με παραχώρηση της γλώσσας και της εθνότητας.
Η κίνηση αυτή συνιστά, όπως είπε, «εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή», ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποιηση να υπογράψει τη συμφωνία, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος (ΑΝΕΛ) δεν συμφωνεί.
Πρόκειται για
«κατάσταση πρωτοφανή για τη συνταγματική ιστορία»,
πρόσθεσε και απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο είπε χαρακτηριστικά:
«Θα ήθελα να παρέμβετε για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή πριν υπογραφεί, ώστε να διαπιστωθεί αν η Βουλή την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της».
Ωστόσο, το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εκμετάλλευση της συγκυρίας συνιστούν εργαλειοποίηση του ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας, κίνηση που αν έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος θα κινδύνευε να θεωρηθεί παρέμβαση στο κυβερνητικό έργο και τις κοινοβουλευτικές διεργασίες, καθώς υπεύθυνος γι αυτό είναι ο πρόεδρος της Βουλής.
Διπλωματικά μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε απριόρι έγκριση της συμφωνίας από την Ελλάδα, ενώ ο οδικός χάρτης προβλέπει την κύρωσή της μετά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την πΓΔΜ. Συνεπώς, μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε απεμπόληση της δυνατότητας υπαναχώρησης σε περίπτωση μη τήρησης των συμπεφωνηθέντων.
Το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ έχει βέβαια τον τρόπο να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει προέγκριση καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών, ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα είχε πολιτικά αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο τον οποίο δεν θα ήθελε να χρεωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ και αντ αυτού επιλέγει μια κίνηση εντυπωσιασμού την οποία θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά σε δεύτερη φάση.
Όπως είπε, «είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει» ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε ότι «θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να γίνει αυτή η συζήτηση», ζητώντας εκ νέου παρέμβαση Παυλόπουλου ως «ρυθμιστή του πολιτεύματος».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε εμμέσως πλην σαφώς αρνητικός, λέγοντας ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό που μου αναλογεί», σημείωσε.