Ο Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία

Ο Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία

Στη σκληρή γραμμή κατά της συμφωνίας και με προαναγγελθείσα αρνησικυρία υπογραφής του σχετικού νόμου, επιμένει ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκέοργκι Ιβάνοφ, ευθυγραμμιζόμενος με το VMRO-DPMNE απ΄όπου προέρχεται και το οποίο έχει γεμίσει τους κεντρικούς δρόμους με αφίσες που χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό “προδότη”.

Το VMRO, που έχασε πριν από ένα χρόνο την εξουσία, αντιμετωπίζει σωρεία διώξεων κατά κορυφαίων στελεχών του, μεταξύ αυτών και του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, με βαριές κατηγορίες, ακόμα και για επιθέσεις και τηλεφωνικές υποκλοπές.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜΔ είναι φίλα διακείμενος προς τη Ρωσία στα εθνικά θέματα, υπέρμαχος της προσέγγισης με τη Μόσχα έναντι της Δύσης, ενώ αναδεικνύει μονίμως ζητήματα με στόχο να μπλοκάρει την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του.

Διαφήμιση

«Η θέση μου είναι τελική, δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το επιζήμιο κείμενο συμφωνίας».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στο διάγγελμά του, μια ημέρα μετά την επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό της γείτονος, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα.

Παρά τη σκληρή γραμμή του Ιβάνοφ, σύμφωνα με το Σύνταγμα της πΓΔΜ ο πρόεδρος της χώρας είναι αναγκασμένος να υπογράψει το νόμο μετά από έγκρισή του από το Κοινοβούλιο για δεύτερη φορά.

«Είναι δείγμα πατριωτισμού να μη μας ενδιαφέρει η μειονότητα; Είναι δείγμα πατριωτισμού η Ελλάδα να πάρει ό,τι ζήτησε και εμείς τίποτα; Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποστηρίξουν την υπογραφή μιας επιζήμιας συμφωνίας»,

υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, η οποία διήρκησε μόλις δύο λεπτά σημειώσε:

«Τους είπα ότι αυτή είναι προσωπική τους συμφωνία. Είναι η απόφασή τους, με δική τους ευθύνη. Πρόκειται για μία απαράδεκτη συμφωνία που παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα».

ενώ καταλήγοντας αναφέρει ότι:

«Η συμφωνία δεν έχει νομική ασφάλεια και εγγυήσεις από την πλευρά της “Μακεδονίας”.Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους “Μακεδόνες” που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους “Μακεδόνες” της “Μακεδονίας”. Θα προσπαθήσω για μια λύση που θα είναι αποδεκτή από όλους τους πολίτες της “Μακεδονίας”. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται. Η απόφασή μου είναι τελική και δεν θα εκφοβιστώ από απειλές και εκβιασμούς»

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.