Κόλαση για το Σκοπιανό: Πρόταση μομφής σκέφτεται η ΝΔ, σφοδρή σύγκρουση Ζάεφ-Ιβάνοφ

Κόλαση για το Σκοπιανό: Πρόταση μομφής σκέφτεται η ΝΔ, σφοδρή σύγκρουση Ζάεφ-Ιβάνοφ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό τόσο της Αθήνας όσο και των Σκοπίων μετά την αναγγελία της συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, καθώς οι αντιδράσεις τώρα κορυφώνονται, χωρίς ωστόσο οι συνθήκες να αξιολογούνται ως επικίνδυνες, καθώς ΕΕ, ΟΗΕ και ΗΠΑ έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους τη συμφωνία, η οποία αποτελεί κομβική γεωπολιτική κατάκτηση.

Στην Αθήνα η Νέα Δημοκρατία φέρεται να εξετάζει την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, θέλοντας έτσι να αποδείξει ότι δεν έχει νομιμοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας, κίνηση που μπορεί όμως να έχει παράπλευρες απώλειες καθυστερώντας την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, καθώς μια τέτοια κίνηση θα παγώσει τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Διαβάστε επίσης: Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τον Παυλόπουλο στο Σκοπιανό

Διαφήμιση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε δεκτός νωρίτερα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επιχείρησε να “εργαλειοποιήσει” ζητώντας παρέμβασή του για την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή πριν την υπογραφή της από τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση στερείται πολιτικής νομιμοποίησης. Ωστόσο, ο Προκόπης Παυλόπουλος απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι γι αυτά έχει προβλέψει το Σύνταγμα.

Επ αυτής της αφορμής στη Νέα Δημοκρατία άνοιξε η συζήτηση για την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να πολωθεί το σκηνικό και να κεφαλαιοποιηθούν τα όποια δημοσκοπικά κέρδη από τη στάση του κόμματος απέναντι στη συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υποβολή πρότασης μομφής κινείται στην κατεύθυνση της πολιτικής αποσταθεροποίησης, γεγονός που θα καταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα de facto εγγυητή της πολιτικής ομαλότητας στα μάτια των εταίρων και συμμάχων της χώρας, κόστος που δεν θα ήθελε να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άγρια σύγκρουση Ιβάνοφ-Ζάεφ

Στα Σκόπια κύριος εκφραστής των αντιδράσεων είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, το οποίο έχει πλημμυρίσει την πρωτεύουσα της πΓΔΜ με αφίσες του πρωθυπουργού Ζάεφ, στις οποίες τον αποκαλεί προδότη.

Οπως αναφέρει το Makfax, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, επισκέφθηκαν τον πρόεδρο Ιβάνοφ για να του παρουσιάσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ωστόσο, η συνάντηση, μάλλον, δεν είχε θετική έκβαση, καθώς διήρκησε μόλις δύο λεπτά.

Μάλιστα το Makfax αναφέρει ότι θα ακολουθήσει διάγγελμα του Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Ενημερώνουμε ότι η συνάντηση διήρκησε δύο λεπτά. Σήμερα ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα απευθυνθεί στον λαό της ΠΓΔΜ» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της προεδρίας των Σκοπίων.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.