Το ΔΝΤ βάζει εκ νέου στο κάδρο της επόμενης ημέρας ο Πιερ Μοσκοβισί δια στόματος του εκπροσώπου του, καθώς ο Ολιβιέ Μπαγί εξήρε την ανάγκη τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να λάβουν με κάποιο τρόπο τη σφραγίδα του Ταμείου, ενώ παράλληλα “τέλειωσε” τα σενάρια για προληπτική γραμμή.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της τοποθέτησης της Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα είναι στο ελληνικό πρόγραμμα “με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”.
Ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του γραφείου του επιτρόπου Οικονομίας, μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα στις Βρυξέλλες, και αντικαθιστώντας τον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος ήταν αρχικά προγραμματισμένο να μιλήσει, παρατήρησε ότι δεν υπάρχει πια το χρονικό περιθώριο για να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο Ολιβιέ Μπαγί, αυτή είναι η εκτίμηση και του επιτρόπου Μοσκοβισί.
Εξήγησε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει ως «τεχνικός σύμβουλος», στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.
Εξάλλου, ο κ. Μπαγί διευκρίνισε ότι κανείς στο Εurogroup δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πιστωτική γραμμή, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας. «Κανείς που μίλησε με τον Μοσκοβισί δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Μπαγί τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί πως θα το κάνουν και ότι «όλοι έχουν όφελος» από αυτό.
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του γραφείου του Πιέρ Μοσκοβισί, τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι η επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων από μηδέν έως 15 χρόνια και οι επιστροφές των κερδών των SMPs και των ΑΝFAs (ύψους 4 δισ. ευρώ), που εξετάζεται να δοθούν υπό όρους και σταδιακά (1 δισ. ετησίως).