Με διάγγελμα που διήρκεσε 9:36 λεπτά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, ενημερώνοντάς τον για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό, μετά από 26ετές αδιέξοδο.
Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως την αποκαλούσε η Ελλάδα, ή “Μακεδονία” όπως είχε αναγνωριστεί από 136 χώρες αναβαπτίζεται σε Βόρεια Μακεδονία, διαχωρίζεται από την ελληνική Μακεδονία πολιτισμικά, γλωσσικά και γεωγραφικά, ενώ θα αλλάξει το Σύνταγμά της όχι μόνο ως προς το όνομα αλλά θα αφαιρέσει και σειρά άρθρων και διατυπώσεων που εμπεριέχουν αλυτρωτικές αναφορές.
Το διάγγελμα ήταν όμως η στιγμή που για χρόνια περίμενε, για πρώτη φορά μετά τον την υπογραφή του Μνημονίου ο Αλέξης Τσίπρας μπόρεσε να ξανακοιτάξει ευθεία την κάμερα και μέσα από αυτή τον ελληνικό λαό στα μάτια. Πρόκειται, ίσως, για το ισχυρότερο μήνυμα που στέλνει το διάγγελμα, καθώς δείχνει ειλικρινή πίστη στη συμφωνία.
Παράλληλα όμως, σηματοδοτεί την προσωπική του επανάκαμψη και επιχειρεί να ξεκινήσει μια νέα σχέση με τους πολίτες, τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως άνθρωπος. Για το λόγο αυτό, στην κατακλείδα του διαγγέλματος αναφέρει ότι “είμαι βαθιά περήφανος”, ενώ στην ίδια πρόταση χαρακτηρίζει τη συμφωνία πρώτο βήμα για την γεωπολιτική ανάδειξη της Ελλάδας.
Η ρητορική, τα μηνύματα και σημειολογία του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα έχουν διττά μηνύματα καθώς ο πρωθυπουργός ταυτίζεται με τη συμφωνία καθώς τη θεωρεί απαρχή νέας εποχής για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός από τα πρώτα λεπτά του διαγγέλματος έσπευσε να διαχωρίσει την ελληνική Μακεδονία σε πολιτισμικό επίπεδο, κίνηση που στηρίζει τη συμφωνία για την απόδοση γεωγραφικού προσδιορισμού στη γειτονική χώρα, αναγνωρίζοντας έτσι το γεγονός ότι η χώρα καταλαμβάνει έδαφος στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Παράλληλα όμως απεμπλέκει την Ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας από αυτή της Βόρειας Μακεδονίας.
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός εστιάζει στη συμφωνία για Erga Omnes ονομασία, που αποτελούσε επίσης, κόκκινη γραμμή, για την ελληνική διπλωματία και πολιτική, από το Βουκουρέστι και παλαιότερα και παράλληλα ανάγει την Ελλάδα σε καταλύτη της Ευρωατλαντικής προοπτικής της γειτονικής χώρας λέγοντας:
“Προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να δεχθεί αλλά και να πρωτοστατήσει στην Ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας”
με τον τρόπο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα ότι η Αθήνα θα έχει υπό διαρκή επιτήρηση τα Σκόπια καθώς πορεύονται προς την ΕΕ και το NATO, μήνυμα που οι βασικοί του αποδέκτες, όμως, βρίσκονται στις Βρυξέλλες.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται, χωρίς περιστροφές στην αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας, η οποία ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως νοτιοσλαβική διάλεκτος, δαιχωριζόμενη πλήρως από την ελληνομακεδονική, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να ολοκληρώσει και γλωσσικά το διαχωρισμό των μακεδονιών μεταξύ της σλαβικής και της ελληνικής. Έτσι υποβαθμίζεται και εξοστρακίζεται από την περιοχή ο μονίμως υποβολιμαίος αλβανικός εθνικισμός.
Νωρίτερα, στο διάγγελμα, έχει ξεκόψει με σαφή αναφορά την ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο από τη Βορειομακεδονική κληρονομιά, την οποία προσδιορίζει ως σλαβική.
Πολιτικά, ο Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε ικανό χρόνο που θα επιτρέψει τη διαχείριση του ζητήματος επικοινωνιακά, την εκτόνωση των όποιων αντιδράσεων και την ενσωμάτωσή του στο πακέτο της επόμενης ημέρας, καθώς η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει και θα ενεργοποιήσει τη συμφωνία μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στη γειτονική χώρα, που ξεκινούν με δημοψήφισμα και ολοκληρώνονται με συνταγματική αναθεώρηση.
Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ενσωματώνει τη συμφωνία στην εσωτερική πολιτική ατζέντα σε περίοδο που μπορεί να τμηθεί από την προκήρυξη εκλογών.