Σε καταλύτη για την πολυαναμενόμενη και συντεταγμένη αναδιάταξη ισορροπιών στο ελληνικό πολιτικό σύστημα αναδεικνύεται το Σκοπιανό, δυναμική που θα ενισχυθεί από με την “καθαρή έξοδο” και συνδυαστικά θα επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές και στην κοινωνία.
Αν και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ, η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί διασφαλίζει την ομαλή διαχείριση του πολιτικού κόστους.
Το Σκοπιανό όμως αποτελεί ταυτόχρονα της βάση και τη θρυαλλίδα της ανασύνθεσης των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, καθώς επιτρέπει στους κυβερνητικούς εταίρους να κινηθούν προς το φυσικό τους χώρο, καθώς εκπέμποντας εκ διαμέτρου αντίθετα σήματα, επιτυγχάνουν τον δημόσιο διαχωρισμό τους.
Οι δυνάμεις που θα στηρίξουν τη συμφωνία αναδεικνύονται σε εν δυνάμει φυσικούς εταίρους και συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ΑΝΕΛ, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν, απομακρύνονται από τον άξονα και διεκδικούν τον χώρο στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Οι ΑΝΕΛ βέβαια, μπορεί να μην ψηφίσουν αλλά θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στη στάση που τελικά θα τηρήσουν καθώς δεν επιθυμούν την πολιτική αποσταθεροποίηση, αλλά να εκπέμψουν σαφές και διακριτό πολιτικό σήμα.
Η έντονη πολιτική και κοινωνική κινητικότητα που προκαλεί το Σκοπιανό αποτελεί τη δύναμη της εμπέδωσης των αλλαγών, καθώς τέτοια θέματα ενεργοποιούν το συλλογικό εθνικό συναίσθημα και δημιουργούν πόλους συσπείρωσης και αντισυσπείρωσης.
Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, σε επίπεδο ηγεσίας, να αποφύγει την ταύτισή της με την ακροδεξιά και την υπερθνικιστική πτέρυγά της, καθώς θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με το διεθνή παράγοντα. Το στοίχημα αυτό όμως αναμένεται να αποδειχθεί δύσκολο, καθώς οι πιέσεις εκ των έσω είναι μεγάλες λόγω του δέλεαρ της πολιτικής εκμετάλλευσης που ακολουθεί τα εθνικά θέματα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει παράλληλα την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την πόλωση και τη δυναμική του Σκοπιανού για να επαναδιατυπώσει το εθνικό πολιτικό της αφήγημα και να πάει αποστάσεις από “σταγονίδια” τα οποία υποσκάπτουν την ηγετική ομάδα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ηγεσία της ΝΔ έλαβε προσεκτικά αποστάσεις από τα τελευταία συλλαλητήρια, στάση που ευθυγραμμίζεται με αυτή του προκαθήμενου της ελλαδικής εκκλησίας και απέχει από τη γραμμή που επέβαλλαν στις προγενέστερες κινητοποιήσεις στελέχη του κόμματος αναγκάζοντας τον πρόεδρο να συρθεί σε αυτή.
Η οδός της εθνικής συνεννόησης, αν όχι της συναίνεσης, θεωρείται μονόδρομος καθώς η επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ δεν αποτελεί ένα στενά εθνικό θέμα της Ελλάδας, αλλά εμπίπτει στον εν εξελίξει έντονο γεωπολιτικό ανταγωνισμό του NATO με τη Ρωσία για τη διαμόρφωση σφαιρών επιρροής στα Βαλκάνια.
Ακριβώς γι αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αν και δέχθηκε πρόταση από τον Βlάντιμιρ Πούτιν να επισκεφθεί τη Μόσχα προγραμμάτισε το ταξίδι για το δεύτερο μισό του έτους, θέλοντας να αποφύγει να εκπέμψει αντιφατικά μηνύματα που προβλημάτιζαν και καθιστούσαν νευρικούς εταίρους και συμμάχους.
Η μετακύλιση του ενδιαφέροντος, εν συνεχεία, στα ζητήματα της οικονομίας και του χρέους, θα αποτελέσει τη δεύτερη φάση της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού ισορροπιών, η οποία θα οδηγήσει σε πιο ουσιαστικές πολιτικές συγκλίσεις, μέσα βέβαια από τις παραδοσιακές αντιπαραθέσεις.