Σε τροχιά πολιτικών εξελίξεων τίθεται πλέον η Ελλάδα, οι διαδικασίες που έχουν πυροδοτηθεί εν αναμονή της συμφωνίας, σε επίπεδο κυβερνήσεων, για το Σκοπιανό, τώρα θα κορυφωθούν οδηγώντας σε πολιτικό “ξεσκαρτάρισμα” και δημιουργώντας δυναμική ανακατατάξεων, τόσο στη Βουλή όσο και στο κυβερνητικό σχήμα.
Αν και αλλαγές δεν αναμένονται άμεσα, η διάρθρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό, ο αντίκτυπος στην κοινωνία και η προοπτική εκλογών και νέων συμμαχιών θα δώσουν τον τόνο και θα δημιουργήσουν το υπόβαθρο του νέου status quo.
Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ τώρα το πρωί αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της τεχνικής και πολιτικής διαπραγμάτευσης, επιτρέποντας στους ηγέτες των δύο χωρών να προβούν σε κοινές ανακοινώσεις και να εκκινήσουν τη διαδικασία κύρωσης από τα κοινοβούλια, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσουν κύκλο πολιτικών επαφών, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αναδιάταξη του σκηνικού.
Εφόσον, όπως αναμένεται, στην επικοινωνία αυτή οι δύο πρωθυπουργοί καταλήξουν σε συμφωνία επί μιας τελικής πρότασης, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να ενημερώσει άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη συνέχεια, τις αμέσως επόμενες ημέρες οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα υπογράψουν τη συμφωνία –πιθανότατα στις Πρέσπες– και αυτή θα κυρωθεί από τη Βουλή, ώστε στο τέλος του μήνα να απευθυνθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ιούλιο να της απευθυνθεί πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.
Το ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εγνωσμένο και έχει από καιρό προσδιοριστεί, ωστόσο όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι κ. Τσίπρας και Καμμένος, δεν αποτελεί πρόκριμα για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, καθώς η συνεργασία αφορά την έξοδο από το Μνημόνιο και την κάθαρση.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η υιοθέτηση σκληρής γραμμής από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι διαφωνούν με οποιαδήποτε χρήση το όρου “Μακεδονία” στο όνομα, δημιουργεί προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, καθώς η ηγεσία έχει τοποθετηθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ενώ σημαντικό μέρος της βάσης και στελέχη πρώτης γραμμής τάσσονται ανοιχτά κατά οποιασδήποτε λύσης.
Συνεπώς η προσπάθεια των ΑΝΕΛ να καλύψουν αυτό τον χώρο, δεξιά της ΝΔ, δεν αποκλείεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή το Σκοπιανό δεν φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα έχουν περιορίσει το εύρος της αντιπολιτευτικής κριτικής, ενώ εκτιμάται ότι η πολιτική συνεννόηση μπορεί να οδηγήσει και σε περιορισμένης κλίμακας συναίνεση, η οποία θα αποσυμφορήσει την πολιτική σκηνή και θα εκτονώσει την κοινωνική ένταση.
Οι νέες ισορροπίες που θα δημιουργηθούν και η χημεία μεταξύ κομματικών οντοτήτων και πολιτικών χώρων, επ αφορμής του Σκοπιανού, αναμένεται να σφυρηλατηθούν περαιτέρω στην πορεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το επίπεδο της διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ και την έκφρασή της στο πλαίσιο της Βουλής αναμένεται να αποκρυσταλλώσει σήμερα με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, η συνέντευξη που θα δοθεί στα γραφεία των ΑΝΕΛ και όχι στο υπουργείο Αμυνας αφορά τα του κόμματος. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία και διαρκή ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα και κρίσιμα ζητήματα. Η συνέντευξη Τύπου αφορά ζητήματα του κόμματος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η θέση των ΑΝΕΛ, τόσο στην ιδρυτική διακήρυξη όσο και στις συνεδριακές αποφάσεις, είναι κατά οποιασδήποτε λύσης με ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», θέση που έχει επαναλάβει ο κ. Καμμένος σε δημόσιες παρεμβάσεις του. Σύμφωνα με συνεργάτες του, εάν ο κ. Καμμένος ερωτηθεί για το ονοματολογικό θα τοποθετηθεί.
Στην αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία αναζητά, ακόμη, τρόπο να περιορίσει τις ζημιές από την αποδοχή της συμφωνίας, την οποία σηματοδότησε απομακρυνόμενη από τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Πιο κοντά στην ειλικρινή στήριξη της συμφωνίας για το ονοματολογικό εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής, καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι έχουν εξ αρχής ταχθεί υπέρ μιας λύσης.
Το ΚΚΕ αναμένεται να αποχωρήσει από την ψηφοφορία αρνούμενο να στηρίξει τα σχέδια ένταξης χωρών στο NATO και την ΕΕ.