Συμφωνία που πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά επιτεύχθηκε στο Σκοπιανό, όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εχουμε μια καλή συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο. Καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία προβλέπει Συνταγματική Αναθεώρηση.
Εχουμε συμφωνία συνέχισε που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα της ονομασίας, στα σημεία που υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές, τόσο στο προϊμιο όσο και αλλού.
Παράλληλα, κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, κάτι που είναι το σημαντικότερο γιατί κάποιοι προσπάθησαν να οικιοποιηθούν την ιστορική μας κληρονομιά.
Η εξέλιξη είναι σημαντική και θετική, συνέχισε. Θα τεθεί σε ισχύ (κύρωση στο Κοινοβούλιο) αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις προϋποθέσεις (Συνταγματική Αναθεώρηση).
Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον Ν. Βούτση αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να διοργανωθεί συζήτηση στη Βουλή για να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία.
Οπως είπε χρέος όλων είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα τη συμφωνία.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ικανοποίηση για την τήρηση της Συνταγματικής Τάξης. Από εδώ και πέρα η ευθύνη για το εάν η γειτονική χώρα εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων εναπόκειται σε αυτή.
Είναι εθνική θέση η αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ. Αυτό όχι μόνο για να κυρωθεί η συμφωνία αλλά και γιατί έτσι θα φανεί αν θα τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και προς το γειτονικό κράτος, εκτιμώντας ότι θα ήταν αδιανόητο για ευρωπαϊκό κράτος να δεχτεί πρωθυπουργός χώρας να αποδέχεται πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με το σύνταγμά του.