Σκληρό μήνυμα Λαγκάρντ στο Βερολίνο: Το ΔΝΤ μένει στην Ελλάδα

Σκληρό μήνυμα Λαγκάρντ στο Βερολίνο: Το ΔΝΤ μένει στην Ελλάδα

Με δήλωση-μήνυμα από το Βερολίνο, μετά τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ ότι “με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα” αντέδρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, στην πίεση που επιχειρεί να εφαρμόσει το Βερολίνο στο ΔΝΤ για συμφωνία με τους όρους του ESM ή αποχώρηση.

Η δήλωση της γενικής διευθύντριας του Ταμείο έρχεται μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου τα οποία απηχούν τη γραμμή του Βερολίνου και του ESM και διαμορφώνουν το τοπίο θέτοντας το ΔΝΤ προ της αποδοχής της πρότασης του ESM ή διαφορετικά της αποχώρησής του. Με τον τρόπο αυτό η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα κατά του Ταμείου τόσο στην κοινή γνώμη της χώρας όσο και εκτός, θέλοντας να σπάσει το μέτωπο που έχει αναπτύξει το Ταμείο με την Ελλάδα και την Κομισιόν σε μια σειρά από ζητήματα.


Ο ESM, στα διαδοχικά Washington Group που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και τη Γαλλία εμφανίστηκε αμετακίνητος τόσο για το εύρος της ελάφρυνσης, όσο και για τον μηχανισμό εφαρμογής των μέτρων και μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ ΔΝΤ και Κομισιόν μιλούν -ακόμα- για αυτοματοποιημένο μηχανισμό και εμπροσθοβαρή μέτρα, όπως δήλωσε άλλωστε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Διαφήμιση

Η Κριστίν Λαγκάρντ σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις ισορροπίες ξεκαθάρισε ότι -είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο- το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα παραμείνουμε στην Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο»

ενώ συμπλήρωσε ότι:

«Αυτό (σ.σ. τρόπος) πρόκειται να ανακοινωθεί, όταν υπάρξει κάτι πολύ πιο σαφές, στις 21 Ιουνίου»

καθιστώντας σαφές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στα όργανα και όχι στα… media.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα, με αφορμή την καθιερωμένη συνάντηση των επικεφαλής των διεθνών οργανισμών με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Πέραν της Ελλάδας, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στην παγκόσμια οικονομία, κάνοντας λόγο για «συγκέντρωση σύννεφων», λίγες ημέρες μετά το «ναυάγιο» της συνόδου των G7, στον Καναδά.