Στη γραμμή του Βουκουρεστίου του 2008 κινείται η συμφωνία για το Σκοπιανό, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία λόγω της χρήσης του όρου Μακεδονία.
Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως η ρητορική του Πάνου Καμμένου, καθώς δεν είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει, αλλά ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να απέχει από την ψήφιση, διευκολύνοντας την κυβέρνηση στην επίτευξη αυξημένης πλειοψηφίας επί των παρόντων και χωρίς να τίθεται θέμα καταψήφισης της κυβερνητικής γραμμής. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο οι ΑΝΕΛ φράζουν το δρόμο της Νέας Δημοκρατίας, την οποία υποχρεώνουν να παραβρεθεί και να πάρει θέση.
Ο κ. Καμμένος, έδωσε επίσης στίγμα εισόδου σε προεκλογική περίοδο, καθώς ανακοίνωσε την αντικατάσταση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, για λόγους εκλογικής ετοιμότητας, επιβεβαιώνοντας την προοπτική αναδιάταξης του εκλογικού σκηνικού που δημιουργείται από το Σκοπιανό και εντείνεται λόγω της δυναμικής που δημιουργεί η προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο.
Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αν αυτή περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία διαμήνυσε ο Πάνος Καμμένος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης από τα γραφεία του κόμματος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρόλο που δεν συγκάλεσε, όπως είπε για τον λόγο αυτό τη συνέντευξη, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στο ακανθώδες ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά και στο πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα τοποθετηθούν σχετικά.
Ο Πάνος Καμμένος διευκρίνισε πως την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις και πως είχαν στενή συνεργασία.
Επιπροσθέτως, επεσήμανε την τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχουν το απόγευμα οι δύο ηγέτες, εξηγώντας τις επόμενες κινήσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν στη συνέχεια εφόσον προοκύψει μια πρώτη συμφωνία.
Σε διαδικαστικό επίπεδο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ξεδίπλωσε τον οδικό χάρτη της ψήφισης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή, αποκαλύπτοντας ότι οι πολίτες της πΓΔΜ Σκοπιανοί θα εκφράσουν τη γνώμη τους, με Δημοψήφισμα και στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει προς έγκριση από το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Εφόσον αυτά τα βήματα ολοκληρωθούν, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία προς κύρωση τη συμφωνία.