Αισιόδοξος για συμφωνία σήμερα ο Ζάεφ, ανοιχτά τα ουσιώδη ζητήματα

Αισιόδοξος για συμφωνία σήμερα ο Ζάεφ, ανοιχτά τα ουσιώδη ζητήματα

Μισό βήμα πίσω κάνει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, λίγο πριν τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι τα ουσιώδη θα τεθούν επί τάπητος σήμερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Η αλλαγή στάσης έρχεται μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην τηλεόραση της πΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ, κατά την οποία εξέφρασε την πεποίθηση για επίτευξη συμφωνίας ακόμη και σήμερα, δήλωση που έθεσε σε κίνηση τους μηχανισμούς και στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επανέλαβε την προσδοκία του ότι στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα κλείσουν όλες οι πτυχές και θα επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα ουσιώδη δεν έχουν συζητηθεί ακόμα.

Διαφήμιση

«Χθες είχαμε πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη. Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες των δύο πλευρών»,

υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σημείωσε δε ότι η τελική λύση επίλυση του ονοματολογικού ενδιαφέρει τόσο τους δύο πρωθυπουργούς, τις δύο κυβερνήσεις και τους υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και την τεράστια πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες.

Οσον αφορά το αν ενδεχόμενη συμφωνία πρόκειται να επικυρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε:

«Αν σήμερα συμβεί, πρώτα ο Θεός, και έχουμε συμφωνία, αμέσως θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να φτιάξουμε την ατζέντα. Για την Πρέσπα γνωρίζουμε επειδή ήταν επιθυμία εδώ και πολύ καιρό να γίνει εκεί μία συνάντηση, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει, αμέσως θα συμφωνήσουμε τις ατζέντες της ανακοίνωσης και της ενημέρωσης των πολιτικών παραγόντων στο εσωτερικό, καθώς και σε σχέση με την ενδεχόμενη υπογραφή».

Ο κ. Ζάεφ απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά ονόματα, διευκρινίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί για όλες της λεπτομέρειες της συμφωνίας μόλις αυτή επιτευχθεί.

«Severna, Gorna, Nova, Vardarska… Πολλά ονόματα ήταν στο τραπέζι, γνωρίζετε τις προτάσεις του Nίμιτς. Θα ήθελα να περιμένω μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω, επειδή πραγματικά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία. Ελπίζω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα. Αμέσως μόλις έχουμε συμφωνία, θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της»,

επισήμανε. Χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο Contra αποκάλυψε ότι στο τραπέζι έχουν μείνει τρία ονόματα και ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει κάνει την επιλογή του.

Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά του προέδρου της γείτονος, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με σημερινή τοποθέτηση του τελευταίου, σημείωσε ότι «οι πολίτες της πΓΔΜ είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν στο δημοψήφισμα και ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός, όπως και ο Ιβάνοφ ως Πρόεδρος, θα πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες και όχι να τους δυσχεραίνουν». Επίσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι θα παραμείνει πιστός στις αρχές του, επιδιώκοντας συνεργασία και όχι αντιπαράθεση και δυσάρεστες καταστάσεις.

«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός την “Μακεδονία”. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Απαντες πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, συνεπώς, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος»,

ανέφερε ο κ. Ζαεφ.

Ο πρόεδρος της χώρας προέρχεται από το υπερθνικιστικό VMRO-DPMNE και βρίσκεται κοντά στον ρωσικό άξονα, έχοντας μάλιστα βραβευτεί προσφάτως από την εκκλησία της Ρωσίας.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.