Ζάεφ: Είμαστε στα τελευταία λεπτά, συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Ζάεφ: Είμαστε στα τελευταία λεπτά, συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Σε νέες δηλώσεις προέβη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξαγγέλλοντας στην ουσία την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό με την Ελλάδα, σε συνέχεια δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που ανακοίνωσε ότι επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών εντός της ημέρας.

Η εξέλιξη είχε εν πολλοίς προδιαγραφεί καθώς τα τελευταία 24ωρα είχαν ενταθεί οι δηλώσεις από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ η Αθήνα επέμενε στο μοτίβο της συμφωνίας εν αναμονή.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι συμφωνία θα επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29 Ιουνίου, ενώ θα την ανακοινώσουν από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα, παραπέμποντας ουσιαστικά στη συνάντηση στις Πρέσπες.

Διαφήμιση

Μεταξύ άλλων, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε με έμφαση ότι η επιθυμία των Σκοπίων είναι να υπάρξει λύση ακόμα και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26 Ιουνίου, τονίζοντας ότι οι μέρες είναι μετρημένες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στην πΓΔΜ ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό η λύση να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής που να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Ακόμη επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα επικοινωνήσει σύντομα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μετέπειτα θα ενημέρωσει τους πολίτες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να μπει τέλος στη 25ετή διαμάχη των δύο χωρών για το ονοματολογικό.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών»,

είπε ο κ. Ζάεφ, ενώ επεσήμανε αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν αυτό συμβεί οι πρόεδροι των δυο χωρών, αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν καταλλήλως.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ το ζήτημα επίλυσης του ονοματολογικού γίνεται σε διμερές επίπεδο αν και η στήριξη που παρέχει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και όλη η διεθνής κοινότητα είναι σημαντική καθ΄όλη τη διάρκεια της διαπραγμάρευσης.

Ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ωστόσο ότι αν τελικώς δεν υπάρξει άμεσα λύση δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία όπου έχει προγραμματιστεί να συναντήσει την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη.