Τα πρώτα και ίσως τα μόνα θετικά νέα για την τουρκική οικονομία έρχονται από το μέτωπο της ανάπτυξης, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό υψηλότερο από τον αναμενόμενο, χωρίς ωστόσο να αντισταθμίζει τις επιπτώσεις από τη μεγάλη πτώση της λίρας και την άνοδο του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τουρκικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 7,4% το πρώτο τρίμηνο, ύστερα από ρυθμούς ανάπτυξης 7,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η επίδοση ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg για ρυθμούς ανάπτυξης 7%.
H ανάπτυξη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση. Η ζήτηση ήταν έντονη για εισαγωγές, με αποτέλεσμα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να “φουσκώσει” κι άλλο και να υπερβεί το 6% του ΑΕΠ. Αν δεν είχαμε ήδη την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας- κόντρα στη βούληση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική οικονομία θα όδευε ολοταχώς προς υπερθέρμανση.
Αναλυτές της Capital Economics προβλέπουν ότι με την υιοθέτηση πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής τα επόμενα τρίμηνα θα έχουμε έντονη επιβράδυνση, με αποτέλεσμα στο σύνολο του 2018 η τουρκική οικονομία να παρουσιάσει ανάπτυξη 4%.
Όσον αφορά τις δαπάνες, η κατανάλωση των νοικοκυριών σημείωσε άνοδο 11% το πρώτο τρίμηνο, μετά από αύξηση 6,6% το τέταρτο τρίμηνο. και οι επενδύσεις σε πάγια αυξήθηκαν κατά 9,7%, μετά από αύξηση 6% την προηγούμενη περίοδο. Εν τω μεταξύ, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,4% (έναντι 7,4% το 4ο τρίμηνο) και η καθαρή εξωτερική ζήτηση συνέβαλε αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,6% (έναντι 22,7% το 4ο τρίμηνο) (έναντι 9,3% στο 4ο τρίμηνο).
Από πλευράς παραγωγής, η παραγωγή υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 10% (έναντι 9% το 4ο τρίμηνο), ενισχύθηκε κυρίως από τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την ανθρώπινη υγεία και τις δραστηριότητες κοινωνικής εργασίας (4,6% έναντι 7%). (2,9% έναντι 2,2%) · επαγγελματικές, διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (12,1% έναντι 10,7%). χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (4,8% έναντι 1,8%). και πληροφόρηση και επικοινωνία (5,8% έναντι 12%). Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8,8 τοις εκατό (έναντι 8,8 τοις εκατό κατά το τέταρτο τρίμηνο), λόγω της μεταποίησης (9,3% έναντι 8,2%) και της κατασκευαστικής παραγωγής κατά 6,9% (έναντι 5,8%). Επίσης, η γεωργία αναπτύχθηκε κατά 4,6% μετά από αύξηση κατά 6% την προηγούμενη περίοδο.
Σε τριμηνιαία βάση, εποχικά διορθωμένη, η οικονομία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 2% το πρώτο τρίμηνο, μετά από μια αναθεωρημένη προς τα κάτω αύξηση κατά 1,7% το προηγούμενο τρίμηνο.