Σκοπιανό: Θέμα ωρών η συμφωνία λέει ο Ζάεφ, επιβεβαιώνει ο Κοτζιάς

Σκοπιανό: Θέμα ωρών η συμφωνία λέει ο Ζάεφ, επιβεβαιώνει ο Κοτζιάς

Την αίσθηση ότι τα ανοιχτά μέτωπα έχουν ελαχιστοποιηθεί και ότι η συμφωνία είναι θέμα ωρών δίνουν με δηλώσεις τους ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜμ Ζόραν Ζάεφ.

Ο Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις που έκανε μετά την επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών αποκάλυψε ότι από τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ζόραν Ζάεφ έχει διαλέξει ένα που περιέχει τον όρο “Μακεδονία”, ενώ αργότερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε ότι είναι πιθανό την Τρίτη να υπάρξει συμφωνία.

«Ήμουν εξαρχής αισιόδοξος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο»

είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαφήμιση

Νωρίτερα ο Ζάεφ δήλωνε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ οι μεταγενέστερες δηλώσεις του δείχνουν ότι η επικοινωνία της μιας ώρας με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε σημαντικά αποτελέσματα.

Από ελληνικής πλευράς την αίσθηση αυτή επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα από μέρους των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά η κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ τη λύσης, «διότι πιστεύουμε ότι αυτή η λύση συμφέρει και την Ελλάδα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι όλη η περιοχή πρέπει να συμπαρασυρθεί σε ανάπτυξη, τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία να αποφασίσει ποιο είναι το όφελος για την χώρα», ενώ μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

«Γιατί να συμφωνήσει μαζί μας και η άλλη πλευρά αν δεν πάρει και εκείνη τα δικά της κέρδη;»

υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι στο τραπέζι παραμένουν μόνο τρία ονόματα και ότι η ο Ζάεφ έχει ήδη κάνει την επιλογή του.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Ζάεφ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι στη σημερινή επικοινωνία συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι στο περιεχόμενο της συμφωνίας θα υπάρχει πρόβλεψη να καταγράφεται ότι τόσο η γλώσσα όσο και η εθνότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ έχουν σλαβικές καταβολές.