if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Οι 29 πρέσβεις χωρών της ΕΕ στις ΗΠΑ απαντούν με άρθρο στον Τραμπ

Με ανοιχτή επιστολή στην Washington Post, οι 29 πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσιγκτον απαντούν στα όσα καταλογίζει στην ΕΕ ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αντιευρωπαϊκό κλίμα που καλλιεργεί με υψηλούς τόνους και παραπληροφόρηση ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ευρωπαίοι πρέσβεις αναλύουν τα γεγονότα των Ευρω-Αμερικανων σχέσεων ως προς τα οφέλη που αποκομίζουν και οι δύο πλευρές από το εμπόριο, τομέας στον οποίο επικεντρώνεται η κριτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο άρθρο-παρέμβαση οι πρεσβευτές αναδεικνύουν τα στατιστικά των διμερών σχέσεων, με στόχο να εξηγήσουν ότι η ΕΕ πράττει ήδη τα μέγιστα και ως εκ τούτου η επιβολή δασμών και κυρώσεων είναι όχι απλά καταχρηστικά αλλά υποσκάπτει το σύνολο των εδραιωμένων διμερών σχέσεων.


Η πρωτοβουλία εκδηλώνεται μετά τη σύγκρουση στο G7 και την επίθεση του Τραμπ στους εταίρους για “άδικο” εμπόριο και τις απειλές για επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Πολύ πρόσφατα συζητήθηκαν οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ποιος κερδίζει? Ποιος χάνει;

Το γεγονός είναι ότι και οι δύο κερδίζουμε και εδώ και χρόνια. Οι ισχυρισμοί για το αντίθετο, συμπεριλαμβανομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο χαμένο τέλος αυτής της σχέσης, αξίζουν να αποβληθούν. Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν περισσότερα χρήματα που συνεργάζονται με την E.U. από οποιονδήποτε άλλο.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους:

Γεγονός αριθ. 1: Μαζί, οι ΗΠΑ και η EΕ έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη αγορά στον κόσμο. Η διατλαντική οικονομία αντιπροσωπεύει το ήμισυ του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά αξία, το οποίο στηρίζει άμεσα πάνω από 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στις εμπορικές πωλήσεις. Και σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών συμβαίνει μεταξύ της Ε.Π. και μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γεγονός αριθ. 2: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έναν εταίρο με τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επενδύει περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό, τι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτήν. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της EΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 2,56 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 2,38 τρισεκατομμύρια δολάρια προς την άλλη κατεύθυνση. Το εβδομήντα τοις εκατό όλων των άμεσων ξένων επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από την Ευρώπη.

Γεγονός αριθ. 3: Δεν υπάρχει ανταγωνιστική πολιτική “αγοράζουμε ευρωπαϊκά” που να πλήττει τις επιχειρήσεις. Έχουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις, ανεξάρτητα από το αν είστε ευρωπαϊκή ή αμερικανική εταιρία. Επιπλέον, εξαλείψαμε χιλιάδες νομικούς και γραφειοκρατικούς φραγμούς στο εμπόριο, οδηγώντας σε μια ανοιχτή και ακμάζουσα αγορά περισσότερων από 500 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Γεγονός αριθ. 4: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κορυφαίος προορισμός των αμερικανικών εξαγωγών – το 2016, αγοράσαμε προϊόντα αξίας $ 269,6 δισεκατομμυρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την ΕΕ -που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε σύγχρονης οικονομίας, αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στο ρεκόρ των 231 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016. Αυτό μας κάνει κορυφαίο προορισμό για τις αμερικανικές υπηρεσίες – στην πραγματικότητα, το διατλαντικό εμπόριο υπηρεσιών οδηγεί σε πλεόνασμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γεγονός αριθ. 5: Οι δασμολογικοί μας συντελεστές είναι σταθεροί, επίπεδοι και προβλέψιμοι, βοηθώντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις να εισέλθουν άψογα στις αγορές μας χωρίς να φοβούνται ξαφνικές, ίσως απρόβλεπτες, αυξημένες χρεώσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν σήμερα ατομικούς δασμούς άνω του 15% σε 330 ξεχωριστά μεταποιημένα προϊόντα. Ωστόσο, όταν οι εταιρείες των ΗΠΑ πωλούν τα προϊόντα τους στην Ε.Π., συναντούν μόνο 45 τέτοιες τιμές.

Με απλά λόγια, η ΕΕ επενδύει περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αγοράζει περισσότερες αμερικανικές υπηρεσίες και απασχολεί περισσότερους Αμερικανούς εργαζόμενους από ό, τι αντίστροφα. Ως άμεση σύγκριση: 45 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ εξάγουν περισσότερα στην ΕΕ από ό, τι στην Κίνα. Και ποιες είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες; Είναι περίπου το ένα εκατοστό του ευρωπαϊκού.

Αυτή είναι μια σχέση, μάλιστα μια εταιρική σχέση, την οποία ονειρεύονται άλλες χώρες. Είναι μια εταιρική σχέση βασισμένη σε ένα ευρύ σύνολο κοινών αξιών, βασισμένο στην κοινή βούληση για ελευθερία, ειρήνη και ευημερία. Όμως, όπως και με κάθε σύμπραξη, η προοπτική μονομερούς δράσης, σε βάρος του άλλου εταίρου, θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την αμοιβαία επωφελή σχέση. Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ- οι εισαγωγές που είναι υψηλής αξίας και υποστηρίζουν σημαντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ – είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του προστατευτισμού. Αντιστοίχως εκλαμβάνεται και η επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα, όταν η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και δημιουργεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αντ ‘αυτού, ως δύο από τις πλέον ελεύθερες και ανοιχτές οικονομίες στον κόσμο, ας επικεντρωθούμε σε αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες. Πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας και άλλων στρεβλώσεων της αγοράς. Πρέπει να συνεργαστούμε για ένα δίκαιο, ανοικτό και βασισμένο σε κανόνες παγκόσμιο σύστημα εμπορίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά για τις εταιρείες και τους αγρότες μας σε όλο τον κόσμο. Μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω τη γραφειοκρατία, τους ρυθμιστικούς φραγμούς και τους δασμούς μεταξύ μας – διευκολύνοντας την καινοτομία και τις επενδύσεις, προς αμοιβαίο όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αυτό, όχι τα τιμολόγια και οι ποσοστώσεις, θα κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρέσβης της Βουλγαρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τίχομιρ Στόουτσεφ

Πρέσβης της Αυστρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Wolfgang Waldner

Πρέσβης της Ρουμανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, George Maior

Πρέσβης της Φινλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Kirsti Kauppi

Πρέσβης της Κροατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Πιέρ Σιμόνοβιτς

Πρέσβης της Γερμανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Πίτερ Βίττιγκ

Πρέσβης της Πορτογαλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Domingos Fezas Vital

Πρέσβης της Σλοβενίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Stanislav Vidovic

Πρέσβης της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Gérard Araud

Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Hynek Kmonicek

Πρέσβης της Σουηδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Karin Olofsdotter

Πρέσβης της Ισπανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Pedro Morenés

Πρέσβης του Βελγίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Dirk Wouters

Πρέσβης της Ουγγαρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Λάσλο Σάμπο

Πρέσβης της Πολωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Piotr Wilczek

Πρέσβης της Δανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Lars Lose

Επίτροπος της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανδρέας Νικολαΐδης

Πρέσβης της Ιρλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κ. Daniel Mulhall

Πρέσβης της Λιθουανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρόλαντς Κριστσιούνας

Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χάρις Λάλακκος

Πρέσβης της Ιταλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Armando Varricchio

Πρέσβης της Λετονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Άντρις Τέικμανης

Πρέσβης του Λουξεμβούργου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Sylvie Lucas

Πρέσβης των Κάτω Χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες, Henne Schuwer

Πρέσβης της Σλοβακικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Peter Kmec

Πρέσβης της Μάλτας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Pierre Clive Agius

Πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Sir Kim Darroch

Πρέσβειρα της Εσθονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Lauri Lepik

Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, David O’Sullivan

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version