Με μπαράζ δηλώσεων από υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το χρέος άνοιξε η εβδομάδα, δίνοντας την αίσθηση επικείμενης συμφωνίας, η οποία ωστόσο όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων.
Με νέες δηλώσεις του ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όταν και αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα, εξήρε την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, κρατώντας τους προβολείς εστιασμένους στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα έχει βελτιώσει πολλές από τις διαρθρωτικές ανισορροπίες, οι οποίες την καθιστούσαν μια “ιδιαίτερη περίπτωση” στην Ευρωζώνη»
δήλωσε, μεταξύ άλλων, από το βήμα οικονομικού συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται στην Πορτογαλία.
«Η Ελλάδα σήμερα είναι μία διαφορετική χώρα» έσπευσε να προσθέσει, ενώ δήλωσε έτοιμος ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.
«Η Ελλάδα έχει τις συνθήκες να πάρει στα δικά της χέρια τη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου»
τόνισε, επιπλέον.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι
«πάντα μπορεί να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, εφόσον τηρεί το μονοπάτι της εγχώριας υπευθυνότητας».
Τις δηλώσεις Σεντένο συμπληρώνει η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, θέση που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα, μέχρι προσφάτως, υποστήριζε το Βερολίνο, ενώ δεδομένης της εγγύτητας με τον γερμανικό παράγοντα, οι δηλώσεις αυτές μπορεί να σηματοδοτούν αλλαγή στάσης της Γερμανίας.
Στη συνέντευξή του στο Euro2day.gr o κ. Ντομπρόβσκις αναγνωρίζει ότι όλα τα καυτά θέματα για την Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά, από τα ακριβή μέτρα ελάφρυνσης και το είδος της μεταμνημονιακής εποπτείας έως μεσομακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ- για το οποίο πάντως αφήνει να εννοηθεί ότι θα περιοριστεί πιθανότατα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Στόχος είναι να υπάρξει μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, λέει, αν και προσθέτει ότι η προθεσμία αυτή «δεν είναι χαραγμένη σε πέτρα».
Από την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Ντομπρόβσκις ζητεί να μην παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους τα επόμενα χρόνια, ώστε να χτίσει την αξιοπιστία της. Παράλληλα όμως κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες για τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους, καλεί τους πιστωτές να βρουν τη «χρυσή τομή», μία ισορροπία στις αποφάσεις για το χρέος.
Άμεση, δια στόματος του Γιώργου Χουλιαράκη, ήταν η απάντηση στην παραίνεση του Βάλντις Ντομπρόβσκις, με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, εν μέσω αντιδράσεων για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα να δηλώνει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ότι:
«Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, πριν από την κρίσιμη ημερομηνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και είναι, κατά συνέπεια, σκόπιμο οι διατάξεις που θα ψηφίσει η Ολομέλεια να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ πριν την Παρασκευή 15 Ιουνίου, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο Eurogoup».
Συνεχίζοντας ο κ. Χουλιαράκης κατέληξε
«Η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα επιτρέψει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να συζητήσει, να καταλήξει και να αποφασίσει το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Κατά συνέπεια, ο επείγον χαρακτήρας του νομοσχεδίου είναι σε όλους προφανής»