Ιταλία: Το Παλέρμο δέχεται τους πρόσφυγες, παρά το lock out του Σαλβίνι

Ιταλία: Το Παλέρμο δέχεται τους πρόσφυγες, παρά το lock out του Σαλβίνι

Εσωτερική σύγκρουση προκαλεί στην Ιταλία η απόφαση του νέου υπουργού Εσωτερικών και γραμματέα της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, να κλείσει τα λιμάνια της χώρας για τους 629 διασωθέντες πρόσφυγες, καθώς ο δήμαρχος του Παλέρμο αψηφά τις εντολές και στέλνει μήνυμα αποβίβασης στην περιοχή του.

Το πλοίο Aquarius, της γερμανικής ΜΚΟ SOS Meditteranee, διατάχθηκε χθες βράδυ να σταματήσει στα ανοιχτά 37 ναυτικά μίλια από την Ιταλία και 27 από τη Μάλτα, ωστόσο ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους μετανάστες να αποβιβαστούν στην πρωτεύουσα της Σικελίας.

Ο Ορλάντο είπε:

Διαφήμιση

«Το Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σήμαινε “ασφαλές λιμάνι” (σ.σ. Πάνορμος). Πάντα καλωσορίζαμε πλοία που έσωζαν ζωές στη θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έδειξε για άλλη μία φορά ότι είμαστε κάτω από μια ακραία ακροδεξιά κυβέρνηση».

Η απόφαση υποστηρίχθηκε και από άλλους δημάρχους του ιταλικού νότου, συμπεριλαμβανομένων της Νάπολης, της Μεσίνας και του Ρέτζιο Καλάμπρια, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να αψηφήσουν τη διαταγή του Σαλβίνι και να επιτρέψουν στο «Aquarius» να δέσει στα λιμάνια τους.

Το πλοίο, με σημαία Γιβραλτάρ, ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση Sos Mediterranèe και μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες (ανάμεσά τους 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά έγκυοι) οι οποίοι διασώθηκαν σε έξι επιχειρήσεις απο διαφορετικά πλοία – και από το Ιταλικό ναυτικό- και μεταφέρθηκαν όλοι στο Aquarius, για να γίνουν στη συνέχεια «μπαλάκι» ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα, που αρνούνται να τους δεχτούν.

Την ίδια ώρα ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως η Μάλτα ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, απαντώντας στις εγκλήσεις που δέχθηκε επειδή δεν ανοίγει τα λιμάνια της χώρας του για τους πρόσφυγες.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε με τη σειρά της η Βαλέτα, που υποστηρίζει ότι η επιχείρηση διάσωσης έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα και γι’ αυτό το «Aquarius» θα πρέπει να δέσει στο κοντινότερο λιμάνι, που είναι η Λαμπεντούζα.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.