Να χρησιμοποιήσει όλα τα πιόνια που διαθέτει, τις σχέσεις που έχει αναπτύξει και να παίξει τα πλέον ακραία σενάρια απειλεί -ευθέως πλέον- ο Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας το διεθνές εμπορικό status quo και υποσκάπτοντας την κυρίαρχη γεωπολιτική θεώρηση, με τρόπο ενεργητικό που θέτει επί κινδύνω την ευρωπαϊκή συνοχή και ευνοεί τη ρωσική στρατηγική.
Η πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ όμως, δεν θα έπρεπε να πιάνει κανέναν εξαπίνης, καθώς κινείται στη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών του, τις οποίες επιβεβαίωσε πολλάκις, αφού ανέλαβε την εξουσία, ενώ αναγκάστηκε σε δύο ανασχηματισμούς του επιτελείου του προκειμένου να εξασφαλίσει πλήρη στήριξη στην υλοποίησή τους.
Διαβάστε επίσης: Ο Τράμπ μπορεί να σώσει την Ευρώπη (Ιανουάριος 2017)
Τα όσα συνέβησαν στο G7 είχαν προδιαγραφεί από το 2017, όταν ο Τραμπ υποβάθμιζε τη σύνοδο στέλνοντας τον τότε υπουργό Εξωτερικών και μετριοπαθή, Ρεξ Τίλερσον, ενώ νωρίτερα είχε κατ επανάληψη απαξιώσει το NATO, για να φτάσει να το χρησιμοποιεί -τελικά- απροκάλυπτα ως μοχλό πίεσης για την αύξηση των παραγγελιών για εξοπλισμούς και την ανατροπή των εμπορικών συσχετισμών με συμμάχους.
Αν και τα ευρωπαϊκά media έδειξαν να βρίσκονται προ εκπλήξεως από τη στάση, τις δηλώσεις και την ένταση που μετέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν αντανακλά όμως το βαθμό ετοιμότητας της Κομισιόν και των χωρών του διευθυντηρίου που ήταν έτοιμες από καιρό, έχοντας θέσει σε κίνηση -με ανανεωμένη δυναμική- τον Ευρωστρατό, την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τη διεύρυνση, με ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων.
Ούτε οι αγορές φαίνονται να εκπλήσσονται από τις εξελίξεις, καθώς ο δείκτης “φόβου” VIX παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, κάτω του 15, ενώ και συγκριτικά είναι πολύ χαμηλότερα ακόμη και από τον Φεβρουάριο, όταν είχε εκτοξευθεί στο 44!.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί να ανοίξει διαδικασία γεωπολιτικού και γεοικονομικού αναθεωρητισμού, αμφισβητώντας δημοσίως όλους τους θεσμούς και τις συνθήκες, από το G7, τον ΠΟΕ και το NATO, μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνουν περιθώριο παρανόησης, ιδιαίτερα μετά το τελευταίο κύμα ανακατατάξεων στον Λευκό Οίκο καθώς:
- Αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ υποσκάπτοντας τον ΟΗΕ και ανεβάζοντας την ένταση στην περιοχή,
- Υπαναχωρεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν,
- Εδραιώνει και χρησιμοποιεί διαύλους επικοινωνίας με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά σε Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, ευθυγραμμιζόμενος με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και πλαγιοκοπώντας Βρυξέλλες και Βερολίνο
- Απειλεί με κυρώσεις ευρωπαϊκές εταιρίες για τις ενεργειακές business με Ιράν και Ρωσία, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσουν πολυεπίπεδη πρόσβαση στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσήλθε στη Σύνοδο των G7 έχοντας εκ προτέρων δυναμιτίσει το κλίμα με δηλώσεις για την ανάγκη επανεισδοχής της Ρωσίας, ενώ φεύγοντας, αν και είχε συμφωνήσει, πιάστηκε από τις λέξεις του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό και υπαναχώρησε μέσω… twitter, απειλώντας με δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και προαναγγέλοντας νέες συγκρούσεις στο πλαίσιο του NATO.
«Το Δίκαιο Εμπόριο θα πρέπει να αποκαλείται Ηλίθιο Εμπόριο αν δεν είναι αμοιβαίο». Και συνέχισε σε επόμενο μήνυμα: «Δεν είναι δίκαιο για τον λαό της Αμερικής! Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας είναι 800 δισεκατομμύρια δολάρια… Γιατί πρέπει εγώ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ να επιτρέπω σε χώρες να συνεχίζουν να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, όπως έχουν για δεκαετίες, ενώ οι αγρότες μας, οι εργάτες και οι φορολογούμενοί μας πρέπει να πληρώνουν τόσο μεγάλο κι άδικο τίμημα;».
Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά με νέες αναρτήσεις του επαναφέρει στο προσκήνιο και το NATO, λέγοντας ότι
«Οι ΗΠΑ πληρώνουν σχεδόν όλο το κόστος του NATO–για να προστατεύουν τις ίδιες χώρες που μας κατακλέβουν στο Εμπόριο (πληρώνουν μόνο ένα κλάσμα του κόστους–και κοροϊδεύουν!). Η Ε.Ε. είχε πλεόνασμα 151 δισ. δολαρίων–έπρεπε να πληρώνει πολλά περισσότερα για το Στρατό!»
ξέσπασε.
«….Η Γερμανία δίνει το 1% του ΑΕΠ της, ενώ εμείς το 4% με πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ. Το θεωρείς κανείς λογικό αυτό; Προστατεύουμε την Ευρώπη (κάτι που είναι καλό), με μεγάλο οικονομικό κόστος και μετά μας συντρίβουν άδικα στο εμπόριο. Έρχεται αλλαγή!»
Θλιβερή η στάση των ΗΠΑ, λέει η Μέρκελ
«Απογοητευτική και κάπως θλιβερή», χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, η οποία μάλιστα έγινε γνωστή μέσω Twitter. Επανέλαβε δε ότι η Ευρώπη θα απαντήσει με αντίμετρα στην επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, αν και θέλησε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο στο διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι η Σύνοδος δεν σηματοδοτεί το τέλος της εταιρικής σχέσης Ευρώπης – ΗΠΑ.
«Η απόσυρση με tweet είναι φυσικά απογοητευτική και επίσης κάπως θλιβερή»,
δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξής στη δημόσια τηλεόραση ARD. Η ενέργεια του Αμερικανού προέδρου «είναι πολύ δραστική και δεν διευκολύνει την κατάσταση», πρόσθεσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να συζητά μαζί του, με πρώτη ευκαιρία την Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.
Σημείωσε δε ότι η στάση του Τραμπ ενισχύει την άποψή της υπέρ μιας ενωμένης, ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της περισσότερο στα χέρια της και να υπερασπιστεί τις αξίες της» επανέλαβε, προειδοποιώντας πως τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ «κάπως επιπόλαια».
Η δήλωση αυτή της Άγκελα Μέρκελ εκλαμβάνεται ως επαναβεβαίωση της δέσμευσης για την προώθηση του Ευρωστρατού, ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνοχής, πίστης στη διαδικασία διεύρυνσης και επιμονής στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Kληθείσα τέλος να σχολιάσει το εάν η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει στην ομάδα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας, η Άγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει προηγουμένως να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ ειδικά για την στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Μόσχας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα στηρίξει την ευρωπαϊκή θέση.