Την παρέμβαση της Κομισιόν προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σχετικά με το «πάγωμα» της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς αποτελεί τμήμα της γενικότερης σύμβασης που έχει υπογράψει με την ΕΕ.
Αν και η συμφωνία δεν υλοποιείται από τον Ιανουάριο, κάτι που γνώριζαν οι ευρωπαϊκές αρχές, η δημόσια δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αν και απευθυνόταν στο εσωτερικό ακροατήριο, πέτυχε να θέσει την Τουρκία -εκ νέου- σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, εντάσσει τη συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων από την Ελλάδα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, η ΕΕ όμως την θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής σύμβασης για το προσφυγικό, βάσει της οποίας πληρώνεται η Τουρκία με 3 δισ. ετησίως.
Πηγές από τις Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση της Άγκυρας σχετικά με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσημης τοποθέτησης εκ μέρους της Ε.Ε., εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές.
Ο Τσαβούσογλου, βέβαια, διευκρίνισε ότι η συμφωνία για το προσφυγικό, η οποία έχει υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει να τηρείται κανονικά.
Η απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών, την έκδοση των οποίων ζητά επιμόνως η Άγκυρα, προκάλεσε και την παρέμβαση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη και αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.