Πεδίο μάχης για τους δασμούς και τα μάτια του Πούτιν το G7

Πεδίο μάχης για τους δασμούς και τα μάτια του Πούτιν το G7

Σε πεδίο μάχης μετατρέπεται η Σύνοδος του G-7 καθώς οι πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ σε όλα τα επίπεδα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και εκνευρισμό των εταίρων και συμμάχων των ΗΠΑ, οι οποίοι φαίνεται να έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο για να τον αντιμετωπίσουν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρακολουθήσει όλες τις διεργασίες της Συνόδου καθώς θα μεταβεί στη Σιγκαπούρη όπου θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πρωτοβουλία να θέσει τα ανοιχτά ζητήματα επί τάπητος ανέλαβε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία πρότεινε, στο περιθώριο της συνόδου, τη συγκρότηση ενός μηχανισμού, μέσω του οποίου θα εξεταστούν όλες οι τρέχουσες εμπορικές διαφορές με τις ΗΠΑ, με απώτερο στόχο την αποφυγή μελλοντικών διενέξεων.

Διαφήμιση

Ενδεικτικής της έντασης που αναμένεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια των εργασιών, είναι η πρότερη παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν υπολογίζει» την παγκόσμια τάξη.

Στο επίκεντρο των σημερινών και αυριανών επαφών θα τεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα -από τους αμερικανικούς δασμούς έως την ιρανική συμφωνία – τα οποία έχουν ως κοινό στοιχείο την ετερόκλιτη στάση της Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, τους ηγέτες κατέλαβε εξ απήνης ο Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας επανεισδοχή της Ρωσίας, η οποία αποβλήθηκε μετά την επέμβαση στην Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες κυβερνοεπιθέσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι ότι βλέπω πως η παγκόσμια τάξη αποτελεί αντικείμενο περιφρόνησης -όχι από τους συνήθεις υπόπτους- αλλά από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της, τις ΗΠΑ»

τόνισε, μεταξύ άλλων ο Τουσκ, καταδεικνύοντας την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει το διεθνές status quo.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέρριψε τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου ότι η Ε.Ε. συμπεριφέρεται άδικα προς τις ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι

«θα επιχειρήσει να αλλάξει την άποψη του», παραθέτοντας στοιχεία και γεγονότα. «Οι θέσεις είναι πολύ σαφείς και αυτό θα το εξηγήσουμε παραθέτοντας γεγονότα και αριθμητικά στοιχεία»

τόνισε, ενδεικτικά.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την άποψη πως η Ρωσία θα έπρεπε να συμμετέχει στη συνάντηση της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, λίγο πριν την μετάβαση την έναρξη της Συνόδου του G7.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Βλάντιμρ Πούτιν, τόνισε πως η Μόσχα επικεντρώνει την προσοχή της σε μεγάλο βαθμό σε άλλες συναντήσεις παρά στην ομάδα των G7. «Δίνουμε έμφαση σε άλλες συναντήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την προσπάθεια επαναπροσέγγισης ΗΠΑ και Ρωσίας, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο δεν χάνει ευκαιρία να επιβάλλει ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας.