Ο ESM πιέζει τον Τσίπρα για χρέος-επόμενη μέρα, δεν εκταμίευσε τη δόση 1 δισ,

Ο ESM πιέζει τον Τσίπρα για χρέος-επόμενη μέρα, δεν εκταμίευσε τη δόση 1 δισ,

Απόφαση να παγώσει -για την ώρα- την καταβολή της υποδόσης του 1 δισ. της τρίτης αξιολόγησης, έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του ESM, επικαλούμενο εκκρεμότητες στη διαδικασία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η κίνηση του ESM, όμως, έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά και οικονομικά περίοδο για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η αύξηση του ρίσκου στον ευρωπαϊκό Νότο λόγω της αστάθειας στην Ιταλία και των πολλών ανοιχτών μετώπων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, εκτροχιάζουν το χρονοδιάγραμμα εξόδου στις αγορές.

Συνεπώς, η καθυστέρηση της εκταμίευσης του 1 δισ., μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα ακόμη μήνυμα, ή ακόμη και ως μοχλός άσκησης πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη διαμόρφωση του μηχανισμού εποπτείας για την επόμενη ημέρα.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM από την μία «σημειώθηκε πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», που ήταν μια από τις δύο προϋποθέσεις, «ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι ορισμένες πληρωμές για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων πληρωμών εκτελούνται πλήρως».

Για αυτό και το «Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος» και είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει γίνει και η απαιτούμενη πρόοδος.

Χθες, η συνάντηση του Washington Group αλλά και το Euroworking group που εξελίχθηκαν χθες στο Παρίσι έληξαν για άλλη μια φορά χωρίς λευκό καπνό για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.