Η Moody’s τορπιλίζει 17 τουρκικές τράπεζες

Η Moody’s τορπιλίζει 17 τουρκικές τράπεζες

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα προβλήματα για την Τουρκία, μεσούσης μάλιστα της προεκλογικής περιόδου, καθώς η συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας αυξάνει δυσανάλογα πολύ το εξωτερικό χρέος της χώρας και αναγκάζει τις τράπεζες να ζητήσουν στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα.,

Έτσι, παρά τις δυο αυξήσεις επιτοκίων που αποφάσισε εκτάκτως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, προκαλώντας τη μήνη του Ταγίπ Ερντογάν, τώρα έρχεται η Moody’s η οποία ανακοίνωσε την υποβάθμιση 17 τουρκικών τραπεζών.

Οι αποφάσεις της Moody’s αντανακλούν το δυσμενές λειτουργικό περιβάλλον της γειτονικής χώρας, το οποίο μάλιστα, έχει επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και απειλεί την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Διαφήμιση

Η απόφαση για νέα υποβάθμιση, όπως διευκρίνισε ο Moody’s, θα εξαρτηθεί από την:

  • Περαιτέρω επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος
  • Τις επιπτώσεις στο πιστωτικό προφίλ
  • Τη δυνατότητα στήριξης από το δημόσιο
  • Άλλωστε, ας μην λησμονηθεί το γεγονός ότι ο οίκος Moody’s, την προηγούμενη Παρασκευή, έθεσε σε καθεστώς υποβάθμισης την αξιολόγηση «Ba2» της τουρκικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας προχώρησε σε νέα -την τρίτη σε λιγότερο από δύο μήνες- αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 17,7%.