Η Folli Follie κάνει lifting στο ΔΣ και ετοιμάζει σχέδιο εξυγίανσης

Η Folli Follie κάνει lifting στο ΔΣ και ετοιμάζει σχέδιο εξυγίανσης

Τις γενικές γραμμές ενός σχεδίου -εκ βάθρων- αναδιάρθρωσης της δομής του ομίλου και των διοικητικών διεργασιών ανακοίνωσε, εμμέσως πλην σαφώς, η διοίκηση της Folli Follie θέλοντας να επιδείξει ισχυρή βούληση για επανάκαμψη, να αναλάβει την ευθύνη λαθών και να πείσει για την ικανότητά της να ανταπεξέλθει στο ρόλο της.

Με μπαράζ ενεργειών επιχειρεί να κάνει το come back απαντώντας στις ανησυχίες επενδυτών και αρχών και να δείξει νέο πρόσωπο και στρατηγική διαχείρισης της κρίσης. Η διοίκηση της εταιρίας, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται λάθη που έχουν γίνει, δεσμεύεται να τα διορθώσει και μιλά για νέες αυστηρές ελεγκτικές διαδικασίες που έχει δρομολογήσει.

Η διοίκηση της εταιρίας σφυροκοπείται όμως, ακόμα ανελέητα, καθώς μεγάλοι επενδυτές ζητούν αντικατάσταση, ενώ μικροεπενδυτές και funds ετοιμάζουν προσφυγές στα δικαστήρια και αιτήσεις για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Συνεπώς η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού, εγχώριου και διεθνούς, θα απαιτήσει κάτι παραπάνω από δηλώσεις προθέσεων.

Μετά τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, οι οποίες ανακοινώθηκε νωρίς το απόγευμα, η Folli-Follie γνωστοποίησε και την υπογραφή της αρχικής σύμβασης για την ανάθεση του οικονομικού ελέγχου των θυγατρικών σε νέα, ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία.

«Οι διαβουλεύσεις με την ελεγκτική εταιρεία, όσον αφορά τις προϋποθέσεις και την διαδικασία υπογραφής της αρχικής σύμβασης, ολοκληρώθηκαν»

ανέφερε η Folli-Follie.

Και συνέχισε:

«Η υπογραφή της σύμβασης για την διενέργεια των στοχευμένων ελεγκτικών διαδικασιών είχε ως προϋπόθεση την προηγούμενη συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της νέας Επιτροπής Ελέγχου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα».

Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρίας είχε δώσει την εντύπωση ότι ο έλεγχος έχει ήδη ξεκινήσει, ως έμπρακτη απάντηση συμμόρφωσης στο σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γεγονός που δείχνει ασυνέπεια, αν και τυπικά δεν φαίνεται να εγείρεται θέμα, καθώς στο έγγραφο της ΕΚ δίδεται “εύλογο χρονικό διάστημα” για την εκπόνηση του ελέγχου.

Όσον αφορά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στη σύνθεση του δ.σ. της εταιρείας, η Folli-Follie σχολίασε πως η ίδια «ενισχύεται με πρόσωπα υψηλού κύρους και εμπειρίας», ενώ παράλληλα «αναδιοργανώνεται η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου που θα εποπτεύεται από μέλη του δ.σ. με αυξημένα καθήκοντα».

Διαβάστε  Τι δείχνει η υποβάθμιση της FF Group από τον MSCI Global Greece στον Small Cap

Η ανακοίνωση για το νέο ΔΣ

Η Folli Follie γνωστοποιεί την εκλογή τριών ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ενός μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών Δ.Σ. Συγκεκριμένα ανακοινώνεται η εκλογή των κκ. Μιχαήλ Τσιμπρή ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, Δημήτρη Ποταμίτη ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, Zhang Haolei ως μη εκτελεστικού μέλους, Ηλία Πεντάζου ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων κ.κ. Κουμανάκου Ευάγγελου, Ηλία Κούκουτσα, Jiannong Qian και Ζαχαρία Μαντζαβίνου για το υπόλοιπο της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατόπιν αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συγκροτήθηκε εκ νέου σε σώμα ως εξής:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ – Πρόεδρος, εκτελεστικό μέλος

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΥ – Αντιπρόεδρος, εκτελεστικό μέλος

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ – Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΑΧΑΡΙΟΥ – εκτελεστικό μέλος

ΖHANG HAOLEI – μη εκτελεστικό μέλος

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΝΤΗΣ – μη εκτελεστικό μέλος

ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΩΤΗ – εκτελεστικό μέλος

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ – ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ – ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΙΜΠΡΗΣ – ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

ΗΛΙΑΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ -ανεξάρτητο μη εκτελεστικός μέλος

Επίσης, κατόπιν της παραίτησης του κ. Μαντζαβίνου και κ. Κουμανάκου Ευάγγελου τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και από την Επιτροπή Ελέγχου και την παραίτηση του κ. Σταματιάδη από την Επιτροπή Ελέγχου , o κ. Ποταμίτης Δημήτριος, ο κ. Ηλίας Πεντάζος και ο κ. Μιχαήλ Τσιμπρής ορίστηκαν ως νέα μέλη της Επιτροπής, για το υπόλοιπο της θητείας αυτής. Ο κ. Ποταμίτης ορίστηκε και ως πρόεδρος αυτής.

Κατόπιν αυτού, η νέα Επιτροπή Ελέγχου (Audit Committee) της Εταιρίας θα απαρτίζεται από τα κάτωθι Μη Εκτελεστικά μέλη:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ)
ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΙΜΠΡΗΣ (Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ)
ΗΛΙΑΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ (Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ)

Δια των ανωτέρω στελεχών ενισχύεται το Διοικητικό Συμβουλίου και η Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρείας με πρόσωπα υψηλού κύρους και εμπειρίας

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των νέων μελών ΔΣ και της Επιτροπής Ελέγχου:

Δημήτριος Ποταμίτης: Γεννηθείς το 1941. Απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕ). Πρώην συνέταιρος στην PWC για περισσότερα από 30 χρόνια. Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου των εταιρειών ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ +0,31% ΑΕ, Aegean Baltic Bank και Resolut Asset Management

Μιχαήλ Τσιμπρής: Δικηγόρος στην Αθήνα, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Σουριαδάκις Τσιμπρής. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και στο Harvard Law School. Έχει σχεδόν τριάντα χρόνια εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με συναλλαγές κεφαλαιαγοράς, δίκαιο των επενδυτικών υπηρεσιών, τραπεζικό και ασφαλιστικό καθώς και εξαγορές και συγχωνεύσεις. Έχει εκδώσει δύο βιβλία και πολυάριθμα άρθρα σε νομικά περιοδικά. Μέλος σε επιτροπές κωδικοποίησης νομοθεσίας και σύνταξης διαφόρων νόμων της κεφαλαιαγοράς.

Ηλίας Πεντάζος: Οικονομολόγος, με πολύχρονη εμπειρία στη διοίκηση. Εργάσθηκε επί μακρόν στο εξωτερικό ως ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στη διεθνή επενδυτική Τράπεζα Morgan Stanley. Υπηρέτησε ως Σύμβουλος/Εμπειρογνώμων στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Αμυνας, ενώ διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και Πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ.

O Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καλωσορίζει τα νέα μέλη, τους εύχεται καλή επιτυχία και ευχαριστεί τα απερχόμενα μέλη για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Η διοίκηση του Ομίλου διαβεβαίωσε, επιπλέον, ότι «η λειτουργία των εταιρειών, η εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα συνεχίζονται κανονικά και δεν έχουν ανασταλεί εξαιτίας του αρνητικού κλίματος».

Διαβάστε  Εισαγγελέας ερευνά την πτώση της μετοχής και τον ισολογισμό της Folli Follie

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανοίξει νέα εμπορικά καταστήματα και έγιναν 48 προσλήψεις στην Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα σύστασης – ανανέωσης νέων ή παλαιών καταστημάτων του επόμενου εξαμήνου, υλοποιείται κανονικά» κατέληξε.

Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Βρισκόμαστε στο επίκεντρο πρωτοφανούς επίθεσης που έπληξε τον όμιλο και κυρίως την φήμη και την εικόνα μας, εμένα προσωπικά και της οικογενείας μου. Αυτό που θέλω να πω απευθυνόμενος προς τις 10.000 οικογένειες εργαζόμενων και συνεργατών, τους μετόχους και τους ομολογιούχους, είναι ότι θα κάνουμε όλα όσα χρειάζεται προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να διορθώσουμε τα όποια λάθη, εφόσον διαπιστωθούν υπεύθυνα και αναμφισβήτητα από τις αυστηρές ελεγκτικές διαδικασίες που δρομολογήσαμε.

»Παρά την πρωτοφανή κρίση, επιμένουμε στις καλές πρακτικές που πάντα ακολουθήσαμε. Αυτή τη στιγμή και παρά τον θόρυβο, δεν υπάρχει ούτε μία μέρα καθυστέρηση στις υποχρεώσεις της εταιρείας τις οποίες εκπληρώνουμε προς όλους. Ακόμα και στην κορύφωση της κρίσης, το 2013, ο όμιλός μας εξόφλησε δάνεια πάνω από 700 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η εταιρεία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι επαρκή για την συνέχιση της ομαλής της λειτουργίας.

»Θα συνεχίσουμε να είμαστε αφοσιωμένοι στη δουλειά μας και θα παραμείνουμε εταιρεία με διεθνή δραστηριότητα και έδρα στην Ελλάδα. Θα παραμείνουμε αυτοί που πάντα είμασταν, θα δουλεύουμε με διαφάνεια και δημιουργικότητα.

»Το τελευταίο διάστημα βγήκαν στον Τύπο δημοσιεύματα τα οποία δεν είναι αληθή. Διαπιστώσαμε όμως ότι ακόμα και στην δύσκολη συγκυρία, υπάρχουν θετικές εκπλήξεις. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω για την θερμή και ανιδιοτελή συμπαράσταση, εργαζόμενους στις εταιρείες, εξωτερικούς συνεργάτες και προμηθευτές, συνεταίρους σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, στελέχη τραπεζών, ομολογιούχους και μετόχους. Τα μηνύματα συμπαράστασης, που δεχόμαστε, ενισχύουν την προσπάθεια για έξοδο από την περιπέτεια αυτή. Έχουμε μεγάλη ιστορία, έχουμε παρόν και έχουμε μέλλον.»

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.