Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Τις ενδείξεις ότι η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση επιβεβαιώνει η Κεντρική Τράπεζας της χώρας αποφασίζοντας αιφνιδιαστικά νέα αύξηση των επιτοκίων με στόχο να ελέγξει τον πληθωρισμό και να ανακόψει τη διολίσθηση της λίρας.

Πρόκειται για την τρίτη αύξηση των επιτοκίων σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, καθιστώντας σαφές ότι είναι αποφασισμένη να αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις και να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία αναμένεται να προσφέρει πολύτιμο στήριγμα στο δοκιμαζόμενο τουρκικό νόμισμα.
TRYUSD Chart
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 17,7%. Στον απόηχο της είδησης η τουρκική λίρα επιδίδεται σε ράλι, οι μετοχές ενισχύονται και το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές χρέους ακολουθεί την κατιούσα.

Το τουρκικό νόμισμα ανατιμάται 1,8% στις 4,4750 λίρες ανά δολάριο. Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης Borsa Instanbul 100 καταγράφει άνοδο 1,9%, ενώ στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σημειώνει πτώση 27 μονάδων βάσης, στο 14,94%. Μία ημέρα νωρίτερα είχε απογειωθεί στα επίπεδα ρεκόρ του 15,41%.

Διαφήμιση