Το ΔΝΤ μένει αλλά χωρίς λεφτά στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ μένει αλλά χωρίς λεφτά στην Ελλάδα

Το έδαφος για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση έστρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον και μετά την ολοκλήρωση του Washington Group στο Παρίσι.

Όπως επισήμανε ο Τζέρι Ράις, «ο χρόνος πια είναι πολύ λίγος» για να προλάβει το Ταμείο να συμμετέχει με χρηματοδότηση, αλλά όπως είπε οι συζητήσεις συνεχίζονται με τους Ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές.

Επανέλαβε ότι χρειάζεται ελάφρυνση για το χρέος η οποία θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και ότι το Ταμείο κάνει ότι καλύτερο σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές του προβλέψεις.

Διαφήμιση

Ο Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αν το Ταμείο δεν μετέχει με χρηματοδότηση, θα συνεχίσει να εμπλέκεται με την Ελλάδα, μέσω του μεταμνημονιακού ελέγχου και του «άρθρου 4». Δεν έχουμε δώσει χρήματα στην Ελλάδα για κάποια χρόνια αλλά και πάλι προσπαθούμε να βοηθήσουμε το μέλος μας.

Η τοποθέτηση του Τζέρι Ράις δίνει το κλίμα που επικράτησε στο τελευταίο Washington Group και την τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις.
Όπως είπε, στην απογευματινή συνάντηση θα συμμετάσχει ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται με θέμα τις πολιτικές που θα μπορούσαν να στηριχθούν από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους. Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους”, δήλωσε ο Τζέρι Ράις, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος. Κατά τον ίδιο, η δεύτερη σημερινή συνεδρίαση του Washington Group, μετά τις άκαρπες πρωινές συζητήσεις, αποτελεί απόδειξη της προσπάθειας που καταβάλλεται για να γεφυρωθούν εγκαίρως οι διαφορές.