Σοβαρός είναι πλέον ο κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να ενταχθούν στη γεωοικονομική διελκυστίνδα ΗΠΑ-Γερμανίας, γεγονός που θα εκτροχιάσει την προοπτική καθαρής εξόδου της Ελλάδας και θα την οδηγήσει συην υποβολή αιτήματος για προληπτική πιστωτική γραμμή.
Η Γερμανία φέρεται να επιμένει στη θέση της για σύνδεση της ελάφρυνσης χρέους με μελλοντικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, στο πλαίσιο ενός μηχανισμού tit-for-tat κι εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι εσόδων από τη διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου και την περιστολή δαπανών.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του επιμένει για αυτόματο μηχανισμό που θα συνδέεται ποσοτικά με την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με τα media, όμως, οι διαπραγματεύσεις στο Washington Group δεν έχουν παράξει -έως τώρα- συγκεκριμένα αποτελέσματα, ωστόσο, οι επαναληπτικές συνεδριάσεις δείχνουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση επίλυσης του προβλήματος.
Σε αυτή τη φάση, οι διαρροές στα media δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα αξιόπιστες καθώς οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν τον Τύπο για την προετοιμασία της κοινής γνώμης, για τη διαχείριση του πολιτικού κόστους και για την εκατέρωθεν άσκηση πίεσης.
Μετά την “σιωπηρή” ολοκλήρωση του WAshington Group στο Παρίσι, το ενδιαφέρον των media στρέφεται στο EuroWorkingGroup καθώς και στην καθιερωμένη ενημέρωση από το ΔΝΤ.
Το Βερολίνο, μεταξύ άλλων, φέρεται να επιμένει στην επιμήκυνση του δανείου των περίπου 130 δισεκατομμυρίων από τον EFSF κατά 5 μόλις έτη ενώ το ΔΝΤ ζητούσε 15 και η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον 10.
Σημειώνεται ότι στo EWG που θα γίνει το απόγευμα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος δύο ακόμη θέματα που αφορούν την Ελλάδα: η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και η επάρκεια προόδου στο πεδίο της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.