Σε διαδικασία πολιτικών ζυμώσεων βρίσκεται το Σκοπιανό, ενώ παράλληλα, κόμματα, φορείς και ο διεθνείς παράγοντας αφουγκράζονται τον σφυγμό της κοινωνίας και αποτιμούν το απορρέον πολιτικό ρίσκο.
Οι πληροφορίες για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων είναι συγκεχυμένες, με τον έλληνα υ πουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ να μιλούν για επικείμενη επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ να μιλά για υπογραφή εντός των επομένων ημερών και το Μέγαρο Μαξίμου να θολώνει τα νερά.
Την ίδια στιγμή διοργανώνονται συλλαλητήρια, ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης και η σκυτάλη περνάει στα media, τα οποία αν και ασκούν κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, εν τούτοις διατηρούν χαμηλούς τόνους.
Χθες διοργανώθηκαν συλλαλητήρια σε πολλές ελληνικές πόλεις, ο αντίκτυπος των οποίων ήταν περιορισμένος, παρά τη συμμετοχή τοπικών πολιτικών παραγόντων και τριών μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία, τηρεί πλέον διακριτικές αποστάσεις από τα συλλαλητήρια, σε κεντρικό επίπεδο, που συνεπάγεται -ουσιαστικά- αλλαγή στάσης. Τη θέση του έχει διαχωρίσει και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισημαίνοντας ότι το Σκοπιανό είναι θέμα της Βουλής.
Το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, σε κορυφαίο επίπεδο, ανάμεσα στην Αθήνα και Σκόπια, καθώς και μεταξύ κομμάτων και ξένων παραγόντων σε Ελλάδα και πΓΔΜ. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και ο προγραμματισμός των επόμενων ενεργειών που θα οδηγήσουν στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.
Πρακτικά, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, απομένει να πραγματοποιηθεί η τελική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, που θα οδηγήσει και στη συνάντηση, για την ανακοίνωση της συμφωνίας, πιθανότατα στις Πρέσπες. Εως αυτή τη στιγμή τίποτε δεν είναι ακόμη απόλυτο, καθώς, ιδίως στην πλευρά της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ αντιμετωπίζει αρκετές εσωτερικές δυσκολίες.
Παρά την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και την εκπεφρασμένη –με τις ρητορικές διακυμάνσεις– δέσμευση και των δύο πρωθυπουργών για επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς, τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν είναι ακόμη αρκετά. Κάποια από αυτά, περιλαμβάνουν και την Ε.Ε. Μπορεί η Ελλάδα να έχει τη διμερή διαφορά που δεν επιτρέπει στην ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της, ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα πέντε χώρες που εκτιμούν ότι έστω και η ανακίνηση συζήτησης για διεύρυνση της Eνωσης στην παρούσα φάση είναι πρώιμη και κρύβει κινδύνους. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του μηνός, εκτός από την ΠΓΔΜ, κρίνεται και η προοπτική της Αλβανίας.