Μογκερίνι-ΗΠΑ πιέζουν τα Σκόπια

Μογκερίνι-ΗΠΑ πιέζουν τα Σκόπια

Σε μοτίβο διαρροών και δηλώσεων επιμένουν οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια, προετοιμάζοντας το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία για την υποδοχή της συμφωνίας και παράλληλα εξαναγκάζοντας τη σταθεροποιητική παρέμβαση τους διεθνούς παράγοντα που παρακολουθεί από κοντά στις εξελίξεις.

Σε απόλυτη αρμονία με αυτή τη στρατηγική, μετά από δύο ημέρες φημών, διαρροών και δημοσιευμάτων το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, καθώς, όπως αναφέρει, η ποιότητά της όποιας συμφωνίας είναι πολύ πιο σημαντική. Επισημαίνει πάντως ότι το ορόσημο είναι η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η σχετική ανακοίνωση σημαδοτεί εκτός απροόπτου την εκ νέου αναβολή του πολυαναμενόμενου τηλεφωνήματος Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Καλή θέληση υπάρχει και σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα αντικατοπτρίζει με τον πιο σαφή τρόπο τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ και συνεχίζει: «Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραμμίζουμε ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές δραστηριότητες. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Η δήλωση αυτή στόχο έχει να “αγοράσει” χρόνο και να κινητοποιήσει τους διεθνείς παράγοντες ώστε να παράσχουν ισχυρότερα εχέγγυα πολιτικής σταθερότητας που θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ να θέσει τη συμφωνία σε Δημοψήφισμα.

Διαφήμιση

Η Μογκερίνι πιέζει… εκεί που πρέπει

Ενδεικτική του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα για τις εξελίξεις ήταν η συνάντηση του είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μουγιάρ Οσμάνι, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Οσμάνο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

«Έχει σημειωθεί σοβαρή πρόοδος και ποτέ οι δύο χώρες δεν ήταν πιο κοντά σε λύση όσο τώρα. Οι επόμενες ώρες μπορεί να είναι κρίσιμες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων»

ανέφερε ο Οσμάνι και πρόσθεσε:

«Ελπίζω ότι ένα θετικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει το κλίμα για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και τη Ελλάδας, όπως επίσης και τις συνθήκες για την επιτάχυνση της εμβάθυνσης της Ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας».

«Η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνεχιζόμενες εργασίες σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και την ετοιμότητα να συνοδεύσει και να στηρίξει ένα ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα»,

αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Πρέσβης ΗΠΑ στα Σκόπια: Η λύση θα φέρει καλά για όλους
«Οι ΗΠΑ πάντα υποστήριζαν την Ελλάδα και την πΓΔΜ σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού», δήλωσε εν τω μεταξύ ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια ημερίδας, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως

«η λύση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος θα επιφέρει καλά και για τις δύο χώρες και θα συμβάλλει στην ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών. Γνωρίζοντας τον εξειδικευμένο χαρακτήρα του ζητήματος, θα αφήσω τις δύο χώρες να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση, την οποία οι πολίτες περιμένουν εδώ και καιρό» πρόσθεσε ο κ. Μπέιλι.