Μεταναστευτικό: Η Τουρκία παγώνει τη συμφωνία με την Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Η Τουρκία παγώνει τη συμφωνία με την Ελλάδα

Σε δήλωση που εφόσον ευσταθεί και αποδίδεται στις σωστές της διαστάσεις σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας προσφυγικής κρίσης, φέρεταια να έχει προβλεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μεταδίδουν ελληνικά media ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία συγκράτησης των προσφυγικών ροών που έχει υπογράψει με την ΕΕ, αν και η απόφαση για το πάγωμα των επανεισδοχών εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο.

Αν και η υλοποίηση αυτού του σκέλους της συμφωνίας για το προσφυγικό ήταν εξ αρχής προβληματική και εδώ και καιρό δεν λειτουργεί, η διακοπή της σηματοδοτεί επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Διαβάστε  Αρνείται ο Τσαβούσογλου τη χρήση χημικών κατά αμάχων στη Συρία

Με αυτές τις κινήσεις και σε συνδυασμό με την αύξηση της παραβατικότητας στο Αιγαίο, η Άγκυρα επιδεικνύει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της Ελλάδας να αναγορεύσει την ΑΟΖ, τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο καθώς για την υπόθεση των 8 Τούρκων που πέρασαν στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Διαβάστε  Η Τουρκία προσεγγίζει την Ευρώπη: Ο Τσαβούσογλου πάει Γερμανία

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε ανακοινώσει ότι μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και ειδικές δυνάμεις τίθενται σε καθεστώς διαρκούς επιφυλακής στο Αιγαίο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε, λίγο νωρίτερα, την Ελλάδα ως σάκο του μποξ, καθώς επιτίθενταν στους οίκους αξιολόγησης.

Διαφήμιση