Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο

Η Τουρκία θέτει  σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο

Κινήσεις με στόχο να “δείξει τα δόντια του” και που απευθύνονται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, ανεβάζουν όμως την ένταση και τον κίνδυνο στο Αιγαίο, πραγματοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει εκλογών, καθώς ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαρκή επιφυλακή μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι αλλά και ομάδα κομάντο της μονάδας υποβρύχιων (SAT) καταστροφών.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο διεξάγονται δύο μεγάλης κλίμακας ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, γεγονός που επίσης ανεβάζει την επικινδυνότητα.

Η εντολή δόθηκε, όπως σημειώνει το πρακτορείο Anadolu λόγω της αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και «προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή προκλητική ενέργεια από την Ελλάδα».

Διαφήμιση

Η Τουρκία επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να αντιδράσει στην στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να χαράξει ΑΟΖ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Natura 2000.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Είναι γνωστό πως η Ελλάδα στα πλαίσια των προβλημάτων του Αιγαίου εκμεταλλεύεται πολλά περιβαλλοντολογικά προγράμματα του Αιγαίου.
Για το θέμα αυτό, στις 31 Μαρτίου του 2018 είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση. Η στάση μας για το θέμα αυτό εξηγήθηκε από το υπουργείο μας την περασμένη εβδομάδα στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε.
Ομως μαζί με αυτό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδος Προκόπης Παυλόπουλος αυτή τη φορά έκανε ανακοινώσεις που δημιουργούν με το δίκτυο Natura 2000 μια σχέση με τα σύνορα και τα εδάφη. Δεν έχουν καμία νομική βάση αυτές οι δηλώσεις.
Επίσης αυτές οι δηλώσεις είναι μια ομολογία πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πολιτικά τα οικολογικά προγράμματα της Ε.Ε. όπως αυτό του NATURA 2000.
Η χώρα μας δεν θα δεχθεί, ούτε και από δω και στο εξής όπως δεν δέχθηκε ούτε και μέχρι σήμερα τη δημιουργία τετελεσμένων από την Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο.

Mε την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίηση μας, η ΕΕ να μην γίνει όργανο εκμετάλλευσης της Ελλάδος στα προβλήματα του Αιγαίου».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να “παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση”»

αναφέρει το ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».