Τι ψάχνουν κυβέρνηση-ΝΔ και διεθνής παράγοντας στα 24 συλλαλητήρια

Τι ψάχνουν κυβέρνηση-ΝΔ και διεθνής παράγοντας στα 24 συλλαλητήρια

Την ευκαιρία να έχουν μια ακόμη live σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης θα έχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση σήμερα, πριν αναγγελθεί η συμφωνία με την πΓΔΜ, καθώς οι πολιτικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει ταυτόχρονα συλλαλητήρια σε 24 πόλεις ανά την Ελλάδα, σε ένδειξη αντίδρασης για την χρήση του όρου “Μακεδονία” στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας για την πΓΔΜ.

Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και διεθνής παράγοντας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο κοινωνικό μέτωπο αναζητώντας να διευκρινίσουν αν τελικά η υπάρχει κόπωση ή περιθώριο κλιμάκωσης των αντιδράσεων. Η ένταση, ο παλμός, οι συμμετέχοντες και τα συνθήματα που θα ακουστούν θα είναι τα εμφανή μηνύματα, ενώ οι απουσίες -εν συγκρίσει με τα πρώτα-, οι τοποθετήσεις ή η μη-θέσεις των κομμάτων θα είναι τα υπόκωφα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η μεγάλη περίοδος επώασης του Σκοπιανού, η διαρκής εναλλαγή θεμάτων στην επικαιρότητα και η “βαλβίδα” εκτόνωσης των social media εκτιμάται ότι αποδυναμώνουν την όποια αντιδραστική δυναμική. Παράλληλα, η νέα προσπάθεια αποστασιοποίησης της ηγεσίας της εκκλησίας της Ελλάδος σε συνδυασμό με την επίσης απόμακρη -εν συγκρίσει με τα προηγούμενα συλλαλητήρια- στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμορφώνουν πλαίσιο προστασίας της λύσης και διαχωρισμού της κοινωνικής αντίδρασης από την πολιτική.

Διαφήμιση

Από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της κοινωνικής αντίδρασης από μικρομεσαίους κομματικούς παράγοντες που προέρχονται από την πλευρά της ΝΔ και ενδεχομένως και από τον κεντρώο χώρο, σε συνδυασμό με την έντονη κινητοποίηση ακροδεξιών ομάδων μέσα από το εκκλησιαστικό δίκτυο καθώς και η διακριτική αλλά στοχευμένη παρέμβαση της Ρωσίας, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διεύρυνση του αντιδραστικού κοινωνικού μετώπου, συμπαρασύροντας ενδεχομένως και μέρος της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα σκηνικό που θα αποτελούσε θρυαλλίδα πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ενδείξεις και την εμπειρία των προηγούμενων συλλαλητηρίων, όμως, δεν προκύπτει τάση διόγκωσης της αντίδρασης, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει κόπωση ακόμα και στο αρχικό κίνημα. Παράλληλα, οι παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους μπορούν να δράσουν καταλυτικά, στερώντας από τις αντιδράσεις οποιαδήποτε επίφαση πολτικής νομιμοποίησης, από τη στιγμή μάλιστα που στην πρώτη φάση η ΝΔ εντάχθηκε στο αντιδραστικό μέτωπο, θέλοντας να διατηρήσει τα κοινωνικά της ερείσματα.

Το Μαξίμου κρατάει χαμηλούς τόνους απέναντι στα συλλαλητήρια και αναμένει να δει την συμμετοχή που θα έχουν οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην επαναλάβει τα επικοινωνιακά λάθη που έκανε στις πρόσφατες συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Η ΝΔ δεν τα υποστηρίζει αλλά ούτε και τα αποδοκιμάζει, ακολουθώντας την πάγια θέση της, έτσι είναι πολύ πιθανό να δούμε βουλευτές αλλά και στελέχη της να δίνουν το παρών, όπως και ο κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝΕΛ οι οποίοι έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Όλα ωστόσο δείχνουν να είναι διαφορετικά αυτή την φορά. Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται ίσως για πρώτη φορά τόσο κοντά σε συμφωνία, οι διοργανωτές από την πλευρά τους επέλεξαν διαφορετική στρατηγική, καθώς προγραμματίζουν συγκεντρώσεις και σε άλλες περιοχές εκτός της Βορείου Ελλάδος, ενώ η Ιερά Σύνοδος σε σχέση με την συγκέντρωση της Αθήνας, παίρνει διακριτικές αποστάσεις καθώς δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση, αφήνοντας ουσιαστικά τους κατά τόπους Μητροπολίτες να πράξουν όπως εκείνοι επιθυμούν.

Το επίκεντρο των συλλαλητηρίων στην Βόρεια Ελλάδα θα είναι η Αρχαία Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλέξανδρου, όπου αναμένεται να παραβρεθούν εκτός από βουλευτές και αρχηγός κόμματος όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Οι υπόλοιπες 23 πόλεις που θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις είναι οι Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Βέροια, Κατερίνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Σιάτιστα, Λάρισα, Βόλος, Ιωάννινα, Θήβα, Χαλκίδα, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο και Κως. Όλα τα συλλαλητήρια θα ξεκινήσουν στις 19:30 το απόγευμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλεί τους πολίτες της που ταξιδεύουν στη χώρα μας να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν τα συλλαλητήρια.