Η Ελλάδα αναβάλλει την έκδοση 10ετούς ομολόγου, εν αμφιβόλω η καθαρή έξοδος

Η Ελλάδα αναβάλλει την έκδοση 10ετούς ομολόγου, εν αμφιβόλω η καθαρή έξοδος

Την απόφαση να αναβάλλει την έκδοση του 10ετούς ομολόγου φαίνεται ότι έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters, λόγω της δραματικής επιδείνωσης του κλίματος για τα ομόλογα του Νότου, γεγονός που μπορεί να εκτροχιάσει την προοπτική “καθαρής εξόδου”.

Αν και η κυβέρνηση έχει ήδη δημιυοργήσει ικανό αποθεματικό με τη χρήση κεφαλαίων του ESM, φρέσκου χρήματος από μικρές εκδόσεις ομολόγων και repos, το σενάριο της καθαρής εξόδου προϋποθέτει επιτάχυνση της εξόφλησης χρέους και μεγαλύτερο μέρος ανεξάρτητης χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά το Reuters, η Αθήνα σχεδίαζε την έξοδο στις αγορές, κατά πάσα πιθανότητα με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, μέσα στο καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο.

Διαφήμιση

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται πως αναβάλλεται για το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ελπίζει ότι θα έχει διασφαλίσει τη συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

«Εξετάζαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος»

σημειώνει στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης, η οποία, πάντα κατά την ίδια πηγή, αποδίδει την αναβολή αυτή στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Το Crisis Monitor έχει από τις 26 Μαΐου επισημάνει ότι η έξοδος στις αγορές αναβάλλεται, λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στον ευρωπαϊκό Νότο που προκλήθηκε από τις αναταράξεις στην Ιταλία.

Επίσης το Crisis Monitor έχει από τις 21 Μαΐου επισημάνει την έκρηξη ρίσκου στον ευρωπαϊκό Νότο και την παγίδευση της Ελλάδας πολιτικά και οικονομικά σε αυτή τη συγκυρία.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική από το επερχόμενο Quadruple Witching Day τον Ιούνιο, τη στιγμή δηλαδή της ταυτόχρονης λήξης παραγώγων και ΄δικαιωμάτων επί δεικτών, μετοχών και εμπορευμάτων.


Υπ αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαία η νέα παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα που έκανε λόγο για “συμπληρωματικά” και όχι αμοιβαίως αποκλειστικά εργαλεία, όσον αφορά την προληπτική πιστωτική γραμμή και το cash buffer.

Τη ρητορική του άλλαξε πρόσφατα και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατέβασε τους τόνους κατά της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, υποστηρίζοντας ότι εξαρτάται πλέον από τη συμφωνία για το χρέος.

Η Αθήνα έχει μπροστά της να αποπληρώσει δόσεις 15 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από το 2019 με τους Έλληνες αξιωματούχους να λένε ότι η χώρα μπορεί εύκολα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2020, χωρίς την έκδοση ούτε ενός ομολόγου, χάρη κυρίως στο ταμειακό απόθεμα που έχει εξασφαλιστεί.

«Έχοντας ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε έως την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όταν και θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος» εξηγεί στο ίδιο πλαίσιο, δεύτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Για τη μεταμνημονιακή περίοδο , η Ελλάδα δεν θέλει επίσης να ζητήσει τη λεγόμενη προληπτική πιστοληπτική γραμμή, η οποία συνήθως συνοδεύεται από όρους δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα επέστρεψε με απόλυτη επιτυχία στις αγορές, μέσω της έκδοσης 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και η ευρύτερη αναταραχή στις αγορές, μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία, δεν επιτρέπουν την επανάληψη των παραπάνω επιτυχημένων εκδόσεων, σημειώνει το Reuters.