Νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης, στην Ελλάδα προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία για τη διαχρονική στάση της στο Σκοπιανό, αποτελώντας τη θρυαλλίδα για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις στα social media.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπαινίχθηκε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποδεχθεί ονόματα με ατόφια τη χρήση του όρου Μακεδονία, ζητώντας χαμηλότερους τόνους στην κριτική επί της διαπραγμάτευσης, προκαλώντας, όμως την οργίλη αντίδραση του τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου.
Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποδεχτεί το 2006 την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes και ότι δεν θα ανεχθεί προσωπικές επιθέσεις από δήθεν «Μακεδονομάχους».
Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τους επικριτές του να είναι πιο σεμνοί και κάλεσε τη ΝΔ, αν έχει τα «κότσια», να πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιο από αυτά θέλει, προσθέτοντας ότι «αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση αυτή κατηγορώντας τον κ.Κοτζιά για ψέματα.
«Ψεύδεστε Νίκο Κοτζιά, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς.
Όλοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει.
Ο άνθρωπος που αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο «Μακεδονία του Ίλιντεν» και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα. Κατήφορος του Ν. Κοτζιά»
έγραψε στο twitter ο κ.Κουμουτσάκος.
Ψεύδεστε @NikosKotzias Καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα.
Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό.
Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς @NikosKotzias .— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) June 4, 2018
Η αντιπαράθεση μάλιστα φαίνεται να γίνεται viral στα social media αναδεικνύοντας παράλληλα τα ιστορικά ατοπήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και επιτρέποντας την εκτόνωση αντιδράσεων.